Pressemeddelelse

Østerild er oplagt til test af fremtidens vindmøller

Forligskredsen i Folketinget har torsdag besluttet at indlede en miljø- og habitatkonsekvensvurdering og en markedsafdækning af et område nord for det nuværende vindmølletestcenter i Østerild i Thy. Området skal bruges til at teste fremtidens vindmøller, og det er afgørende for vindmøllebranchens fremtid i Danmark, påpeger Green Power Denmark.

Østerild Testcenter version 3

Østerild Testcenter fotograferet af Kristian Jensen.

Beslutningen kommer efter en grundig screeningsproces, som har taget flere år. Undervejs er områder i hele Danmark blevet undersøgt, og hovedparten er valgt fra af hensyn til lokale forhold, manglende infrastruktur, forsvarets interesser – eller fordi området ikke er anvendeligt for industrien.

Der er fortsat to mulige områder tilbage - et område ved Skærbæk tæt på dæmningen til Rømø og et område, som ligger nord for det nuværende testcenter i Østerild. Forligskredsen har for nuværende besluttet kun at sætte gang i en miljøundersøgelse og markedsvurdering i Østerild.

– Østerild er et godt valg. Der er de rigtige vindforhold, og der er fornuftig adgang til en havn, så vinger, tårne og naceller, som er ”huset” på toppen af møllen, kan komme til og fra testcentret uden store gener for lokalbefolkningen. Samtidig er der allerede i dag et besøgscenter, og vindmølleproducenterne kender området, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Vindmølleteknologien har været gennem en fantastisk udvikling de seneste 50 år. For blot 20 år siden var en moderne vindmølle ca. 100 meter høj. I dag er de største møller på markedet omkring 300 meter høje til øverste vingespids, og de producerer på en time nok strøm til at dække 3-4 husstandes årlige forbrug. Men udviklingen går hele tiden i retning af større og mere effektive vindmøller.

– På klimakonferencen COP28 i december besluttede landene at tredoble produktionen af vedvarende energi inden 2030. Det vil kræve enormt mange vindmøller på både havet og land. Og de møller skal naturligvis være så effektive og driftssikre som muligt, siger Kristian Jensen.

– Konkurrencen fra udenlandske virksomheder er stigende, og der er ingen tvivl om, at teknologiudviklingen fortsætter. Derfor er der behov for de bedste testmuligheder i Danmark, hvor vindmølleindustrien kan teste møller på op til 450 meter.

I Danmark har vi både udvikling, test og produktion af vindmøller. De tre ting er lige så afhængige af hinanden, som benene på en trebenet skammel. Hvis man fjerner det ene ben, vælter skamlen.

– Vi har alle muligheder for fortsat at være verdens førende producent af vindmøller. Men det kræver, at vi har de rigtige testfaciliteter, så der også i fremtiden er gode forhold til at udvikle og teste vindmøller, siger Kristian Jensen.

Verdensledende testfaciliteter af prototypevindmøller vil påvirke lokalområdet. Men Kristian Jensen minder om, at det nuværende testcenter i Østerild har været en stor gevinst for både miljøet og den lokale økonomi.

Fugle og andet dyreliv trives langt bedre i dag, end det gjorde i den plantage, der lå i området, før vindmøllerne kom. Medarbejdere og aktiviteter på testcentret – og de mange turister, som kommer forbi – skaber liv og omsætning i og omkring Østerild by.

– Det går altid ud over nogen, når man bygger store anlæg. Der vil være borgere omkring Østerild, som skal forlade deres huse, fordi de bor for tæt på de kommende vindmøller. Det kan være en stor belastning for den enkelte, men økonomisk vil de blive kompenseret, siger Kristian Jensen.

For de nærmeste naboer, der bor helt tæt på testcentrene, er der en testcenterbonus, som forligskredsen foreslår at øge.

Folketinget har i dag vedtaget at ændre testcenterloven, så der i særlige tilfælde kan dispenseres for støj- og afstandskrav.  Den vil betyde, at nogle naboer kan blive boende i huse, som ellers står til at blive eksproprieret, hvis de selv ønsker det, og hvis de opfylder kravene for dispensation. Lovændringen er fremsat på efterspørgsel fra lokalområdet omkring Fjaltring ved Høvsøre testcenter.

Vestas havvindmølle i Østerild
EXPLAINER

Der findes to testcentre for prototypevindmøller i Danmark. De ligger i Høvsøre nord for Nissum Fjord og i Østerild i Thy. Men...

Nyheder direkte i din indbakke?