Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

POLITISK UDSPIL

Regeringen: Flere grønne hænder og lavere elafgift

Flere i arbejde og lavere afgift på el skal være med til at gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere. Det foreslår regeringen i et nyt reformudspil, der får ros med på vejen fra Dansk Energi.

Tirsdag formiddag har regeringen kastet bolden op til et reform-efterår, der skal sikre flere hænder og penge til den grønne omstilling. Her afsætter regeringen årligt 2,5 mia. kr. til at løfte uddannelsesområdet bl.a. ved at etablere tre nye klimaerhvervsskoler og derudover afsættes én mia. kr. til forskning og én mia. kr. til grøn omstilling.

– Hvis den grønne omstilling skal lykkes, skal de nyuddannede have de rette uddannelser og kompetencer. Fremtidens arbejdsstyrke skal besidde de nødvendige kompetencer til at drive den grønne omstilling, skriver regeringen i sit udspil, der samlet opgør udspillets effekt på den strukturelle beskæftigelse til cirka 10.500 personer i 2030.

Ifølge Dansk Energis analyser vil den grønne omstilling kræve 290.000 ekstra årsværk de kommende ni år – herunder faglært og ikke-faglært arbejdskraft til blandt andet at installere ladestandere, varmepumper og bygge havvindmøller i de næste år.

– Regeringen tager fat på det helt rigtige for at skabe et rigt og grønnere Danmark. Det haster med flere hænder og hoveder til at gennemføre den grønne omstilling, og vi skal tage et opgør med den kulsorte elafgift. Det håber jeg, Folketinget hurtigt kan samles om, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, til regeringens udspil.

Beskæftigelseseffekter af investeringerne i den grønne omstilling
Analyse

Denne konsekvensanalyse viser, at de investeringer, der skal føre til 70 procent reduktion i udledning af drivhusgasser i 2030, skaber 290.000 årsværk.

Udgivet
2020

Elafgiften kan ikke forsvares

Med udspillet foreslår regeringen også at sænke den almindelige elafgift gradvist med 23 øre/kWh frem mod 2030 startende fra næste år. Dermed vil afgiften med regeringens udspil falde fra 90 øre/kWh i år til cirka 57 øre/kWh i 2030, når man lægger en tidligere vedtaget nedsættelse på 10 øre/kWh til fra Energiaftale 2018.

– Den høje elafgift kan hverken forsvares eller forklares. Vi kan jo ikke fortælle danskerne, at det er en god ide at bruge grøn strøm frem for olie og naturgas, så længe vi har verdens højeste elafgift. Og en lavere elafgift vil jo især gavne personer med lave indkomster, da elregningen fylder relativt mest i deres budget, siger Lars Aagaard.

Danmark har i dag den højeste elafgift i EU på ca. 90 øre pr. kWh på trods af, at mere end 80 procent af danskernes strøm produceres på vedvarende energi, og at danskernes elforbrug forventes at blive dækket med 100 procent grøn strøm i 2030. Dermed svarer den almindelige elafgift i dag til en CO2-afgift på mere end 6.000 kr. pr. ton udledt CO2.

Nyheder direkte i din indbakke?