Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

INDVIELSE

Skandinaviens største havvindmøllepark er indviet

Havvindmølleparken Kriegers Flak blev mandag indviet af Kronprins Frederik. Parken er Skandinaviens største havvindmøllepark – og verdens første havbaserede udlandsforbindelse, idet strømmen både kan blive sendt til Tyskland og Danmark.

Med et symbolsk pust i en vindmølle fik Kronprins Frederik og lokale skolebørn fra Møn mandag indviet Kriegers Flak, der ikke bare er Danmarks, men Skandinaviens største havvindmøllepark. Et stormskridt mod et grønnere Danmark og en kæmpe kæmpe stor dag for Danmark med erhvervsminister Simon Kollerups ord. 

Titlen som Danmarks og Skandinaviens største havvindmøllepark er dog kun midlertidig, påpegede Anna Borg, der er CEO i Vattenfall, der har bygget Kriegers Flak.

– Vindparker vil blive større. Og det vil Kriegers Flak også. En svensk Kriegers Flak er undervejs, lød det fra Anna Borg ved indvielsen.

Kriegers Flak er ikke kun en dansk havvindmøllepark, der kan se frem til at få en svensk pendant. Det er også en forbindelse, der forbinder det tyske og det danske elmarked. Det er første sted i verden, at en interkonnektor på havet er etableret. Og det giver mulighed for også at sælge strømmen, der kan forsyne 600.000 danske husstande, til Tyskland.

I dag er en kæmpe kæmpe stor dag for Danmark.
Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Men vi har masser at bruge strømmen til i Danmark, lød det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), der repræsenterede regeringen. Han nævnte blandt andet Power-to-X, hvor man bruger strøm til at udvikle brændstoffer til fly, skibe og tung landtransport, som et område, hvor Danmark skal være med fremme i bussen.

– Vi skal være med i de internationale værdikæder, hvor vi bygger fremtidens drivmidler, sagde Simon Kollerup til pressen, der var mødt talstærkt op til indvielsen

Simon Kollerup ved indvielse af Kriegers Flak
Simon Kollerup ved indvielse af Kriegers Flak - en stor dag for Danmark og den grønne omstilling, sagde han.

Grøn omstilling skaber job

Fra talerstolen fremhævede Simon Kollerup, at den grønne omstilling skaber vækst og job – alene 6-700 arbejdspladser som følge af, at Klintholm Havn er valgt som servicehavn for Kriegers Flak. Men netop behovet for arbejdskraft i den grønne omstilling kræver, at vi udviser rettidig omhu, fremhævede ministeren:

VIDSTE DU AT?

Møllerne ved Kriegers Flak begynder at producere strøm, når vinden er 4 sekundmeter. Når vinden over 25 sekundmeter, bliver møllerne stoppet.

En enkelt omdrejning på en mølle producerer strøm nok til at oplade 1317 smartphones - eller køre 87 km i en elbil.

...

– Den grønne omstilling kalder på faglært arbejdskraft, og en af de største udfordringer i forhold til at nå i mål er, hvis vi fortsat uddanner forkert. Der er for få, der kan omsætte ord til handling i den grønne omstilling, og der skal vi være opmærksom på de unges uddannelsesvalg, slog ministeren fast.

Tempoet skal op

– Vi når kun 70 procent målet, hvis vi sætter tempoet højt, og der skal mange teknologier i spil: havvind, landvind, sol, lød det fra Simon Kollerup. 

Også Dansk Energis branchechef Kristine Grunnet kommer ind på tempoet, når vi taler grøn omstilling:

– Det giver stof til eftertanke, hvor lang tid det tager at bygge en vindmøllepark, fra beslutningen er taget, til parken står der og kan levere strøm. Det tager år, og derfor skal vi speede processen op med at finde egnede arealer, med at tage beslutninger om mere vind og sol og med at få det sat op. Ellers når vi ikke klimamålene, siger Kristine Grunnet. 

Kriegers Flak blev besluttet i forbindelse med energiaftalen fra 2012, og i 2016 vandt Vattenfall udbuddet. I maj 2020 blev det første fundament indviet, og nu er parken altså indviet. Og dét er en god nyhed, understreger Kristine Grunnet:

– Stort tillykke til Vattenfall og til Danmark med Kriegers Flak – det er en kæmpe udbygning af dansk vindenergi, der vil levere grøn strøm til 600.000 husstande, og det er et stort skridt på vejen mod vores klimamål.

Indvielse af Kriegers Flak
De 72 møller står 15-40 km fra den østsjællandske kyst og fra Møns Klint, hvor indvielsen fandt sted, kan man se flere af møllerne med det blotte øje. Der er dog opsat en kikkert, så man kan få set nærmere ikke bare på møllerne, men også platformene derude. Til indvielsen var gæsterne begejstrede for synet.
Infoskilt på Møns Klint om Kriegers Flak
Kriegers Flak blev officielt indviet 6. september 2021 ved Møns Klint, hvorfra besøgende kan se vindmøllerne i horisonten. Skiltet fortæller, at alle møllerne forventes klar til produktion i 2022, men det lykkedes at blive færdig før tid.

OM kriegers FLAK

  • Kriegers Flak har en produktionskapacitet på 604 MW.
  • Havmølleparken kan dække det årlige elforbrug i ca. 600.000 danske husstande.
  • De 72 vindmøller har hver en totalhøjde på 188 meter, og hvert fundament vejer op til 800 tons.
  • Vindmølleparken ligger i Østersøen, 15-40 kilometer fra den danske kyst.
  • Vindmølleparken dækker et område på 132 km2, og der er blevet lagt omkring 170 kilometer undervandskabler.
Kilde: Vattenfall
FOTOREPORTAGE

Vattenfall har installeret den sidste af de 72 møller i Danmarks største havvindmøllepark Kriegers Flak. Møllerne er samlet og udskibet...

Nyheder direkte i din indbakke?