MIN DAG

Strøm er virkelighedens magi

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken. Mød Peter Egestad, der er konsulent hos Green Power Denmark.

Peter Egestad, konsulent i Green Power Denmark

I mit job arbejder jeg med alt det, der skal tilsluttes det kollektive elnet. Det er både produktion og forbrug – vind, sol, batterier, nye huse, kontorer og fabrikker. Der er en masse regler og lovgivning, og det er der, vi kommer ind i billedet. Vi er med til at lave reglerne, men også med til at holde øje med, hvordan de bliver brugt, og om vi skal justere på reglerne – vi bliver jo hele tiden klogere, og vi skal ikke spænde ben for hverken den grønne omstilling eller den helt almindelige tilslutning af boliger og andet. Der er nogle, der synes, at vi er for skrappe, men vores fornemmeste opgave er at sikre plads til alle i nettet, og at alle kan få strøm uden afbrud.

Mød Peter

Hvem: Peter Egestad, 26 år

Hvad: Konsulent

Hvor: Green Power Denmark, Frederiksberg

...

Nettet udvikler sig hele tiden, og der bliver mere og mere at holde styr på. Vi repræsenterer netselskaberne, og uden dem kan vi slet ikke løse vores opgaver. Det er jo dem, der kender deres net. Den klassiske opfattelse af en ingeniør er nok en indadvendt nørd, der sidder og regner i flere dage for at nå frem til sit resultat. I mit job er det anderledes - jeg regner, men ikke så meget, og har mere en rolle som projektleder og sidder med det, man kan kalde teknisk juristeri.

Udover kontakt med medlemmer, arbejdsgrupper og Energinet, så taler jeg også meget med installatører. De arbejder konkret med nettilslutning, og bruger Fællesregulativet, som jeg har været med til at opdatere, som håndbog i marken. Der kommer rigtig mange spørgsmål, og der svarer vi på branchens vegne. Det er en stor byrde, vi tager fra netselskaberne.

Medarbejdere i Green Power Denmark

Da jeg begyndte i jobbet, blev jeg overrasket over, hvor gamle ting der er i vores elnet, som stadig virker. Danmark bliver fremhævet som et land, hvor elnettet er meget digitaliseret – og vi skal digitalisere endnu mere fremover. Men vi har transformere, der virker hver dag, der har stået der fra før computeren var opfundet.

Jeg blev ansat kort tid efter, jeg blev færdig som diplomingeniør i elektrisk energiteknologi – det mange kender som stærkstrømsingeniør. Jeg valgte den uddannelse, fordi jeg altid har været fascineret af elektricitet. At stå ude om natten og se på lyn og høre torden. Det er vilde kræfter…

De fleste sætter noget i stikkontakten og får strøm, og så tænker de ikke mere over det. Jeg har altid gerne villet vide, hvordan dét kan lade sig gøre. Det er jo virkelighedens magi.

Som nyuddannet har jeg haft en stejl læringskurve, og det har været en spændende rejse på kort tid at blive en af dem i Danmark, der ved mest om nettilslutning.

Peter Egestad, konsulent i Green Power Denmark

I min fritid er jeg ikke så god til at sidde stille, og jeg har altid dyrket meget sport. Jeg dyrkede bueskydning på eliteniveau med træning 7-8 gange om ugen, indtil jeg begyndte at studere og flyttede hjemmefra. Så kunne jeg ikke få det til at hænge sammen mere. Det var et stort skifte, fra at sporten fyldte 90 procent af min fritid, men det gav også en frihed at komme væk fra det og opleve livet fra en anden side. Nu har jeg fået passion for andre ting end bueskydning – for eksempel har jeg kørt en del triatlon-stævner.

Jeg har også altid kunnet lide at fiske, og i foråret begyndte jeg at undervandsfiske. I dagslys må man skyde med harpun, men om aften og natten må man ikke skyde. Der bruger man kniv til at nedlægge byttet. Jeg har kun fanget et par skrubber og venter stadig på den store pighvar. Men i modsætning til at fiske med line, som kan være lidt kedeligt, hvis man ikke fanger noget, så er undervandsjagt altid en fed og vild oplevelse, uanset om man kommer hjem med fisk eller ej. Man ser en helt anden verden.

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi.

Eltekniker Hans Mathiasen, Nexel
MIN DAG

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i...

Elektriker Camilla Veel Jeppe
MIN DAG

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i...

 

Nyheder direkte i din indbakke?