Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

GRØN OMSTILLING

Strøm giver grønnere fødevarer

Der er gode gevinster at hente for både klimaet og bundlinjen, når fødevareindustrien går fra fossil energi til den stadigt grønnere strøm. Det viser de foreløbige resultater af projektet ”Elektrificering af fødevareindustrien”.

40 procent mindre udledning af drivhusgasser og en økonomisk gevinst oveni. Det kan blive resultatet, for CP Kelco, der i Lille Skensved ved Køge producerer stabilisatorer til blandt andet fødevarer, hvis virksomheden installerer elektriske inddampere til den energikrævende produktion. Traditionelt har produktionen brugt naturgas som energikilde. Det viser beregninger fra projektet ”Elektrificering af fødevareindustrien”. Og billedet går igen blandt de øvrige virksomheder, der deltager i projektet.

Det kom frem tirsdag på konferencen ”Sæt strøm til fødevareindustrien”.

Gode resultater giver optimisme

Vidste du at…?

Fødevareindustrien tegner sig for 30 procent af den danske industris samlede energiforbrug.

Ved at erstatte fossile brændsler med grøn strøm kan virksomhederne i fødevareindustrien skære op til to procent af Danmarks årlige CO2-udledning.

...

Resultater som det fra CP Kelco giver god grund til optimisme for både klimaet og fødevareerhvervet.

– Industrien spiller en nøglerolle i at nå klimamålet. Det her projekt gør os blandt andet klogere på, hvordan industrien kan bruge el frem for fossil energi og på, hvor meget el der skal bruges i fremtiden, sagde viceadm. direktør i Dansk Energi Anders Stouge under overskriften ”Grøn el kan erstatte fossil vanetænkning”.

Anders Stouge understregede, at der er konkurrencefordele ved at være grønnere end de andre:

– Der er to konkurrencefordele ved at elektrificere fødevareindustrien – dels producerer man mere fornuftigt, og dels tilegner vi os i Danmark vigtig viden, om andre lande også kan bruge, fordi vi alle skal samme vej.

Ros fra fødevareministeren

Fødevareminister Mogens Jensen roste fødevareindustrien for at holde klimafokus under coronakrisen og slog fast, at branchen har en vigtig opgave at løse:

– Fødevareforbruget står for 25 procent af den samlede globale klimabelastning. Det er nødvendigt med en indsats gennem hele kæden, så vi både kan levere fødevarer nok til en stigende verdensbefolkning og samtidig komme klimaudfordringerne i møde.

Klimagevinsterne ved at elektrificere industrien - herunder fødevareindustrien - er oplagte, og med støtte fra Industriens Fond arbejder DI, Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi og DTU sammen om at fremme brugen af grøn strøm frem for fossile brændsler i netop fødevareindustrien.

ELEKTRIFICERING

Nyt projekt skal sætte strøm til danske fødevarevirksomheder. En fuldstændig elektrificering af fødevarebranchen vil fjerne to procent...

Nyheder direkte i din indbakke?