Analyse nr. 9 - Mulighederne for den fremtidige fjernvarmeproduktion i decentrale områder

Mange decentrale kraftvarmeværker står over for at skulle beslutte, hvordan deres varmeproduktion skal se ud i fremtiden. Økonomien i gaskraftvarme er presset, og grundbeløbets bortfald ved udgangen af 2018 vil yderligere forværre værkernes økonomi. Der findes dog løsninger, der kan give en lavere varmepris. Analysen beskriver de forskellige løsninger og deres økonomi.

De senere år er kraftvarmeproduktionen blevet reduceret til fordel for kedeldrift, da økonomien i elproduktion på naturgas er økonomisk presset. Mange værker overvejer i disse år, hvordan den fremtidige varmeproduktion skal se ud. Formålet med analysen er at beskrive de muligheder, en stor del af de decentrale fjernvarmeværker i Danmark har for den fremtidige varmeforsyning, og hvordan økonomien ser ud for de forskellige løsninger.

Analysens hovedkonklusioner er:

  • Kraftvarmeproduktion på naturgas er under pres og varmeproduktionsprisen vil ende på niveau med naturgaskedler, når grundbeløbet falder bort ved udgangen af 2018.
  • Fliskedler og flisfyret kraftvarme er i dag de billigste selskabsøkonomiske løsninger. Store varmepumper bliver dog i løbet af de næste fem år konkurrencedygtige med fliskedler.
  • Samfundsøkonomisk ligger de forskellige løsninger tæt. Gas-teknologier og varmepumper er dog umiddelbart samfundsøkonomisk billigst. Lokale forhold bør inddrages for at drage endelige konklusioner.
  • Solvarme er meget konkurrencedygtig med de brændselsbaserede løsninger og varmepumper. Solvarme kan dække op til 20 % af varmeproduktionen uden yderligere investering i lagring.
  • Flisfyret kraftvarme og varmepumper er ikke i dag almindelig anvendte teknologier. De konkrete teknologiske data for disse teknologier er afgørende for konklusionerne og skal analyseres yderligere.
Udgivet
2014