Grøn skibsfart i Nord- og Østersøen - Anbefalinger til dansk bidrag mod 2030

​​​​​​​Green Power Denmark har taget initiativ til at samle centrale virksomheder på tværs af hele værdikæden med henblik på at udarbejde fire konkrete anbefalinger til, hvordan Nord- og Østersøen bliver en foregangsregion for grøn skibsfart.

International skibsfart binder verden sammen. Den muliggør international samhandel, giver verdens virksomheder adgang til nye og større markeder og skaber nye muligheder for at indgå i internationale værdikæder. Skibsfarten er afgørende for den globale økonomi, og hele verden er i dag dybt afhængig af den. Det vil vi også være i fremtiden, hvis vi skal fastholde og øge velstanden på tværs af de fem verdenshave.

Det bliver svært at omstille den globale skibsfart. Der findes allerede teknologier, som kan gøre skibsfarten grøn, men det kræver politisk vilje og enorme investeringer, hvis målet om klimaneutralitet skal nås. Et vigtigt skridt mod grøn skibsfart er et globalt bindende mål for en komplet omstilling af den globale skibsfart i 2050. Det er netop, hvad FN’s Internationale Søfartsorganisation (IMO) skal træffe beslutning om i første halvdel af 2023. Derudover kan regioner såsom Nord- og Østersøen accelerere den grønne omstilling af den globale sektor ved at gå forrest og demonstrere grøn skibsfart i storskala. Det er vigtigt, at der allerede nu gives et klart signal til sektoren regionalt og globalt, så hele værdikæden kan påbegynde den grønne rejse. Vi har ikke tid at vente med den grønne omstilling. Vi skal i gang nu.

Green Power Denmark har derfor taget initiativ til at samle centrale virksomheder på tværs af hele værdikæden med henblik på at udarbejde fire konkrete anbefalinger til, hvordan Nord- og Østersøen bliver en foregangsregion for grøn skibsfart. Den første anbefaling er rettet mod politikere i landene omkring Nord- og Østersøregionen, mens de resterende tre anbefalinger er rettet mod danske politikere og Danmarks bidrag til den grønne omstilling af den internationale skibsfart.

Anbefalinger til global omstilling

  • Norden skal forpligte sig til en global regulering i IMO, der sigter mod klimaneutralitet i 2050
  • Norden skal arbejde for en fremtidig revision af eksisterende EU-lovgivning, således lovgivningen skærpes til fordel for produktion og anvendelse af Power-to-X brændstoffer

Anbefaling til nordiske politikere

  • Politisk ansvar og samarbejde
    Norden skal samarbejde om grønne, regionale færge- og fragtruter mod 2030 samt produktion af grønne skibsbrændstoffer

Anbefalinger til danske politikere

  • Produktion: Danmark skal gå forrest med storskalaproduktion af grønne skibsbrændstoffer via Power-to-X
  • Infrastruktur: De danske havne skal være energiknudepunkter for Power-to-X brændstoffer til skibsfarten
  • Pris: Nye virkemidler skal mindske prisforskellen mellem fossile og grønne brændstoffer frem mod 2035