Potentialet for CO2-fangst i Danmark til den grønne omstilling

Fangst af biogen CO2 får en afgørende rolle, hvis Danmark skal nå klimamålene i 2030 og 2050. Derfor skal en samlet national strategi sætte rammerne for, at bio-gen CO2 anvendes dér, hvor den skaber størst værdi.

Behovet for CO2-fangst kan blive stort de næste 20-30 år. Også langt større end Danmarks samlede fangstpotentiale. Allerede efter 2030 forventes behovet for CO2-fangst at overstige det samlede fangstpotentiale. Uden CO2-fangst som middel til at 70%-målet i 2030, lægges der pres på andre sektorer og klimatiltag til at levere de nødvendige CO2-reduktioner, hvilket kan gøre rejsen mod Danmarks klimamål dyrere.

Særligt fangst af den biogene CO2 kan blive et vigtigt redskab i den grønne omstilling og vejen mod et klimaneutralt samfund i 2050. Det skyldes, at den biogene CO2 har flere anvendelser. Den kan lagres i undergrunden, og dermed fungere som negative udledninger. Køb af sådanne negative udledninger kan være interessante for sektorer, hvor omkostningerne ved at komme af egne udledninger er meget høje., fx i dele af industrien og landbruget. Alternativt kan den biogene CO2 bruges i produktionen af grønne PtX-brændsler, som kan erstatte fossile brændsler (CCU/PtX). Særligt i den tunge del af transportsektoren, såsom luftfart og skibsfart, forventes PtX-brændsler med grøn CO2 at kunne spille en afgørende rolle.

Biogen CO2 kan opsamles ved at installere fangstanlæg på energianlæg. I 2030 vil størstedelen af den biogene CO2 i Danmark komme fra biomassekraftværker. Her vil biomasseværkerne kunne le-vere omkring 2 mio. tons biogen CO2 til en maksimal fangstomkostning på 1.000 kr. pr tons. Tilsvarende vil affaldsværker og biogasopgraderingsanlæg til sammen kunne levere ca. 3 mio. tons biogen CO2 om året. Frem mod 2050 vil det samlede biogene potentiale falde til omkring 3,5 mio. tons. Den generelle usikkerhed til fremtiden, kombineret med at kraftværker kigger ind i lavere årlig driftstid, at der også kan stilles spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er realistisk at etablere CO2-fangst på det fulde økonomiske potentiale, som analysen identificerer i 2030

En samlet national strategi for CCUS2 og PtX bør derfor tage stilling til, om fangst af biogent CO2 skal spille en rolle i at nå danske klimamål, herunder angive en retning for, hvor meget CCS og PtX for-ventes at skulle levere.