Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

EU

EU forbereder strategi for energi- og sektorintegration

Dansk Energi og iEnergi har leveret deres anbefalinger i Europa-Kommissionens anden høringsrunde for den kommende europæiske strategi for sektorintegration, som er afgørende for EU’s kurs mod klimaneutralitet. Dansk Energi lægger blandt andet vægt på direkte og indirekte elektrificering, styrket elnet og øget fleksibilitet.

Dansk Energi har i samarbejde med branchefællesskab for Intelligent Energi udarbejdet en række anbefalinger til Europa-Kommissionen, der skitserer de vigtigste tiltag, en strategi for sektor- og energiintegration bør fokusere på. Dansk Energi er begejstrede for Kommissionens plan om at udarbejde en strategi for sektorintegration, som forventes at blive præsenteret i slutningen af denne måned.

– Det er afgørende for vores fremtidige elektriske energiforsyning, at særligt sol, vind og grøn brint fuldt ud integreres i vores energisystem, og at der er et bedre samspil mellem sektorer, f.eks. ved at benytte overskudsvarme fra industri i fjernvarmen eller ved at levere el til opvarmning, til industri og transport. Det er den mest omkostningseffektive måde at nå i mål med EU’s ambitiøse mål om klimaneutralitet i senest 2050, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Direkte elektrificering som førsteprioritet

I høringssvaret lægges der vægt på, at energieffektivitet som grundprincip skal gennemsyre strategien, og at direkte elektrificering derfor skal være førsteprioritet. I dag kommer elektriciteten i højere grad fra sol og vind, som over det sidste årti er faldet markant i pris. Elektrificering af vores samfund er således en omkostningseffektiv måde at dekarbonisere sektorer. Samtidigt leverer det massive energibesparelser. En elbil forbruger kun 25 procent af den energi, en konventionel benzin- eller dieselbil forbruger. Ved at skifte fra gas- eller oliefyr til en elektrisk varmepumpe forbruger man tre gange mindre energi til opvarmning. Også i industrien kan varmepumper blive en del af løsningen:

– Det er muligt at udvikle højtemperaturvarmepumper op til 160 grader inden for 3-5 år frem for 5-10 år. Det vil muliggøre direkte elektrificering af en lang række industrielle processer, og dermed billiggøre de business cases, som industrivirksomheder regner på ift. grøn omstilling. Men det kræver en målrettet indsats af få bragt teknologien op på et kommercielt niveau. Den teknologiske udvikling skal derfor accelereres, og der skal satses fokuseret på udvikling og afprøvning af højtemperaturvarmepumper nu, ellers vil industriens investeringsvindue lukkes og risikere at satse på dyrere og mindre energieffektive løsninger, lyder det fra Helle Juhler-Verdoner, Branchechef for iEnergi.

Artikel

Udvikling af højtemperaturvarmepumper er nøglen til at elektrificere industrien og løse behovet for varme ved 100-400 grader celsius...

Power-to-X

Men der er fortsat sektorer, hvor den direkte elektrificering i dag ikke er mulig. Her vil Power-to-X (forvandlingen af strøm fra sol og vind til grøn brint via elektrolyse) spille en vigtig rolle ved f.eks. at producere klimavenligt brændstof til fly, skibe, lastbiler og industrielle processer, hvor selv højtemperaturvarmepumper ikke kan klare mosten. Derudover kan man sektorkoble ved at bruge overskydende varme fra Power-to-X-processer i fjernvarmen eller industrielle processer. Dansk Energi er derfor glade for, at Europa-Kommissionen vil udvikle en europæisk strategi for brint.

– Power-to-X bliver uden tvivl hovedløsningen i de sektorer, hvor direkte elektrificering ikke er mulig. EU skal derfor hurtigst muligt ud af startboksen og accelerere udviklingen af Power-to-X, så EU bliver frontløbere på området og ikke halter bagefter, siger Anders Stouge og uddyber:

– Strategien skal adressere hvordan man bringer brint fra elektrolyse op i meget større skala og ned i pris, så fremtidens enorme efterspørgsel efter grøn brint kan dækkes. Så er det også uhyre vigtigt, at der hurtigst muligt vedtages en EU-definition af grøn brint, så man fremmer investeringerne.

P2X

Power-to-X, Power2X, PtX og P2X. Kært barn har mange navne, og lige nu er energiverdenen fuld af håb om at kunne lave grøn strøm om til...

Fleksibilitet er alfa og omega

Power-to-X vil ikke blot være nøglen til at dekarbonisere betydelige dele af vores samfund, men vil også levere fleksibilitet, idét overskydende vedvarende energi via Power-to-X-processer kan konverteres til e-brændstoffer og grønne gasser, som kan lagres.

Fleksible løsninger går nemlig hånd i hånd med sektorintegration.

Den direkte og indirekte elektrificering af transporten, fjernvarmen, industrien etc. vil betyde, at efterspørgslen efter vedvarende energi i fremtiden stiger markant. For at elnettet kan håndtere og transportere elektriciteten, kræver det investeringer i både det transeuropæiske transmissionsnet, men også i nationale distributionsnet, som skal integrere en langt større mængde vedvarende energi i fremtiden. En undersøgelse fra Dansk Energi viser, at investeringsbehovet i det danske distributionsnet kan falde op til 40 procent, hvis elnettet bruges på en intelligent måde med aktiv forbrugsfleksibilitet.

– For at integrere den øgede mængde fluktuerende vedvarende energi i elforsyningen på den mest omkostningseffektive måde, er der brug for langt mere fleksibilitet i energiforbruget. Her er digitaliseringen forudsætningen for, at forsyningerne opnår en bedre indsigt i forbruget og forudsætningerne for at der kan udvikles digitale løsninger af kommercielle aktører, som aktiverer forbrugeren. Digitaliseringen giver på den måde forbrugeren en masse vigtige data om el, varme, gas og vandforbrug, som kan bruges til at skabe services. Og digitaliseringen, f.eks. fjernaflæste, målere giver netselskaberne indsigt i hvordan de gennem prissignaler i elnettet kan fremme et langt mere fleksibelt elforbrug hen over døgnet. På den måde mindskes spidsbelastningen samtidig med at forbrugeren belønnes ved en mere hensigtsmæssig adfærd, forklarer Helle Juhler-Verdoner.

Artikel

Dansk Energi og iEnergi netop leveret input til Europa-Kommissionen om den kommende strategi for sektorintegration. Strategien...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?