Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Power-to-X

Grøn gåde skal knækkes i Skive

GreenLab Skive har på et år bygget et laboratorium med rigtige virksomheder i et cirkulært energifællesskab. Et nyt elektrolyseanlæg er kronen på værket og skal lave fremtidens grønne brændsler af strøm fra egne vindmøller.

For et år siden var her kun en bar mark på 60 hektar. I dag er der et stort biogasanlæg, der drives af e.on, en fabrik, der laver dyrefoder af tørrede søstjerner, en virksomhed, der genanvender plast samt en genbrugsstation i real life-laboratoriet GreenLab Skive.

De er omhyggeligt udvalgte og bundet sammen i et fysisk, cirkulært fællesskab kaldet SymbiosisNet, bruger ressourcer fra nærområdet og udnytter hinandens overskudsvarme og anden energi.

Og det er kun begyndelsen. Om godt og vel et år står her også omkring 75-80 MW vindmøller, og et af Europas største anlæg til elektrolyse – en teknologi hele verden sukker efter – i håbet om at kunne lagre grøn energi, og lave nye brændsler til lastbiler, skibe, fly og energikrævende industriprocesser.

POWER-TO-X

Det næste store skridt i den grønne omstilling er at lave brændstof til fly, skibe, lastbiler og industri af strøm fra vindmøller og...

Fra Abu Dhabi til Skive

Kort før årsskiftet tikkede der da også 80 afgørende millioner ind fra Energistyrelsen i støtte til at bygge det såkaldte power-to-X-anlæg (P2X) og drive det frem til 2025.

VIRKSOMHEDER I GREENLAB SKIVE

  • Quantafuel, omdanner affaldsplast til brændsler
  • GreenLab Skive Biogas (e.on)
  • Danish Marine Protein, der laver mel af tørrede søstjerner
  • Nomi4s, genbrugsstation
...

Direktøren Christopher Sorensen er New Yorker med danske rødder, og har blandt andet tilbragt otte år med at bygge mega-bæredygtighedsprojektet Masdar City uden for Abu Dhabi. Men nu handler det om marken i Skive, der kan noget helt særligt, og kan gå hen og blive en skabelon for hele verden.

– Projektet er funderet i andelstanken og det lokale fællesskab. Vores mål er at fremvise en virkelig kommerciel case, hvor virksomheder bruger hinandens ressourcer på en ny måde, sådan at vi knækker forbindelsen mellem ressourceforbrug og produktion, siger han.

– Og så kan vi i princippet lave kopier overalt i verden med fokus på de råvarer, teknologier og behov, der er lokalt, siger Christopher Sorensen.

Nye kommercielle muligheder

Det bankende hjerte i projektet er at kunne gemme energi og genbruge CO2, og derfor er P2X-projektet med et tilhørende batterilager et kæmpe fremskridt, som blandt andet kan være med til at øge værdien af vedvarende energi.

– For 20 år siden var Vestas og Siemens Gamesa med til at skalere vindenergi op, og gøre den billigere ved at fokusere på hele værdikæden med alle underleverandørerne. Det samme skal vi gøre her med P2X, og vi er de første til at nå kommerciel skala i at lave grøn strøm om til brint, methanol m.m. og samtidig have aftaler på plads med nogle, der vil købe det, siger Christopher Sorensen.

– Anlæggene til at producere grøn brint er aldrig før fremstillet i stor skala. Nu har vi og vores kolleger i HySynergy-projektet i Fredericia bestilt de to første anlæg på mere end 10 MW, så nu kan producenterne begynde at skalere op, og så falder prisen.

Norlys er en del af ejerkonstruktionen i GreenLab Skive sammen med Skive Kommune og Spar Vest Fonden. I alt har Norlys skudt 24 millioner kroner i projektet, og skal også udvikle vindmølleprojektet via koncernens udviklerben Eurowind.

– Projektet handler både om regional udvikling og om at tage et ansvar for den grønne omstilling i samfundet. Samtidig kan det give os nogle interessante kommercielle muligheder, hvis vi kan være fødselshjælpere i at udvikle en ny lagringsteknologi, siger Lars Bo Jensen, Vice President for strategi og forretningsudvikling i Norlys og medlem af bestyrelsen i GreenLab Skive.

Projektet er funderet i andelstanken og det lokale fællesskab. Vores mål er at fremvise en virkelig kommerciel case, hvor virksomheder bruger hinandens ressourcer på en ny måde.
Christopher Sorensen, direktør i GreenLab Skive

Brug strømmen eller gem den

Et vigtigt element i hele projektet sammen med den fysiske sammenkobling i SymbiosisNet er et internt fælles elnet. Det skal muliggøre ambitionen om at bruge den kommende grønne strøm optimalt, hvad enten det er at bruge den i virksomhederne med det samme, korttidslagre den i batteriet eller lave den om til brint og methanol med CO2 fra biogasanlægget.

GreenLab Skive har dog også forbindelse til det overordnede elnet, da der i nogle perioder vil være brug for mere el end vindmøllerne og solcellerne kan dække. På andre tidspunkter vil det omvendt være bedst, at sælge den overskydende strøm til nettet.

– Der er så store perspektiver i det her, at vi i Norlys har valgt at sige, at det vil vi gerne deltage i, siger Lars Bo Jensen, der også henleder opmærksomheden på, at projektet har indbyggede risici som al anden teknologiudvikling.

– Kan det slå fejl? Ja gu kan det så. Indtil nu har Christopher og det øvrige team dog været gode til at få nogle spændende virksomheder med om bord på kort tid, så indtil videre ser det meget spændende ud.

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi

P2X

Power-to-X, Power2X, PtX og P2X. Kært barn har mange navne, og lige nu er energiverdenen fuld af håb om at kunne lave grøn strøm om til...

Nyheder direkte i din indbakke?