MIN DAG

Jeg kommer altid med de dårlige nyheder

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken. Mød Carsten N. Kofoed, der laver vejrudsigter og lynvarsling for havvindmølleparker.

Carsten N. Kofoed, Vento Maritime

Foto: Casper Dufour

I mit job arbejder jeg med vejrudsigter og vejrsupport til alt, hvad der foregår til søs. Man placerer jo gerne vindmølleparker, hvor der er vind, og så har man en indbygget udfordring, når det gælder konstruktion og vedligehold. Når bølgehøjden bliver halvanden meter, så er det fx svært for de små ’crew transfer vessels’ at sætte folk af og på ved møllerne. Vi hjælper blandt andet med prognoser for bølgehøjden – og skal jo have med i beregningerne, at hvis først teknikerne er på møllerne, så skal vejret også være til, at de kan komme af igen. Ellers er de strandet.

I de indre danske farvande oplever vi ikke så tit høje dønninger, mens der altid er en grad af dønninger i Nordsøen. Nordeuropa er beskyttet til en vis grad, mens det er helt anderledes i oceanerne, så når man bygger vindmøller fx ud for den amerikanske østkyst, er det noget helt andet.

Mød Carsten

Hvem: Carsten N. Kofoed, 47 år

Hvad: Meteorolog, adm. direktør og ejer

Hvor: Vento Maritime, Frederiksberg

...

Vores vigtigste produkt, og der hvor vi skiller os ud, er vores lynvarslingsservice, hvor vi sidder med sitespecifik overvågning. Driftsites har teknikere i møllerne på alle årets dage, hvor de laver løbende eftersyn af alle komponenter, spænder bolte og en masse andet. Men der skal ikke være folk i møllerne, hvis der er risiko for, at et lyn slår ned! Vi har mennesker, der sidder og følger med i udviklingen – det er ikke automatik – og vi skal varsle ca. halvanden til to timer før eventuelle lyn, så de kan nå at få teknikerne ud. Aftalen er, at hvis kunderne ikke hører fra os, er alt godt. Så når jeg ringer, er det for at stoppe arbejdet. Jeg kommer altid med de dårlige nyheder.

Sommerhalvåret er højsæson for os – det er her, at hovedparten af vedligeholdet af møllerne sker, men det er også der, der er størst risiko for lyn i Nordeuropa, selvom verden og vejret har ændret sig, så det nu kan lyne hele året.

Man kommer langt med at gå ind på dmi.dk, men man skal huske, at man som almindelig borger egentlig kun skal bruge vejrudsigten til at beslutte, om man skal have regnjakken med eller ej. Vores kunder skal træffe helt andre og store beslutninger.

Vi laver blandt andet lynvarsling på alle Vattenfalls driftsites i Danmark, Tyskland og Storbritannien og har også Ørsted og RWE som kunder. Jo flere havvindmølleparker der kommer, jo travlere regner jeg med at få.

Da jeg etablerede Vento Maritime i 2017 var det med min kollega Hans Christian Hansen, der ligesom jeg kom fra DMI. Jeg var leder af den kommercielle maritime operative tjeneste, og den besluttede ledelsen at lukke i 2016. Så besluttede vi at prøve selv, men vi har stadig et godt samarbejde med DMI.

Vi er i dag syv personer i firmaet, seks meteorologer og en softwareudvikler, og alle meteorologerne kommer enten fra DMI eller den svenske pendant. Vi skal have erfarne folk – er man helt grøn i faget kommer man til kort med vores opgaver, hvor der er mange parametre, vi skal have styr på. Siden marts har vi tilbudt vores services 24/7. Fordi vi er et mindre firma, så har jeg også min del af vagterne og har lige siddet hele natten. Det er en del af jobbet. Godt nok er jeg ejer og adm. direktør, men det er også mig, der sender regninger ud og laver løn – udover at arbejde med vejr og varslinger.

I min fritid følger jeg med i ret meget sport. Når det passer med kalenderen, drager jeg gerne udenlands for at opleve det – og så er det ikke kun for sporten, men for hele stemningen. Jeg følger med i motorsport og har både været til Le Mans i Frankrig, og set Formel 1 i Spa i Belgien og Nürburgring i Tyskland. Det er to helt forskellige oplevelser. Formel 1 er jo kongeklassen af motorsport, og der er alting mere poleret end ved Le Mans, hvor der nærmest er små byfester i de forskellige teltlejre. Også i danskercampen, hvor der er gang i den.

Jeg har også været i Holland til VM i hurtigløb på skøjter. Hollænderne var både gode til sporten og gode til fest – det samme gjaldt nordmændene. Det er måske ikke den mest oplagte sport at se for en dansker, men jeg vil klart anbefale det!

Peter Egestad, konsulent i Green Power Denmark
MIN DAG

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i...

Eltekniker Hans Mathiasen, Nexel
MIN DAG

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i...

Nyheder direkte i din indbakke?