Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Finanslov

Klimarådet: Giv elbiler et økonomisk skub nu

I sin nye statusrapport om Danmarks klimaindsats opfordrer Klimarådet regeringen til at give elbiler et betydeligt økonomisk skub. Det skal ske med finansloven, mener Dansk Energi.

Hvis Danmark skal gøre sig håb om at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 procent, skal politikerne fremme elbiler. Sådan lyder en af anbefalingerne fra Klimarådet, som netop har offentliggjort sin statusrapport om Danmarks Klimaindsats.

- Elbilsalget bliver et vigtigt element i omstillingen af transportsektoren, fordi det er den teknologi, der er længst fremme i forhold til omkostningseffektivitet. Derfor bør regeringen give et betydeligt økonomisk skub til elbiler og andre nuludslipsbiler, skriver Klimarådet i statusrapporten.

Finanslov med fokus på elbiler

Ifølge Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, bør Klimarådets rapport være et ’wake up call’ til de politikere, som i øjeblikket forhandler finanslov. Her er en af knasterne i forhandlingerne, hvorvidt man skal forlænge den nuværende registreringsafgift og fradraget for elbiler, som stiger ved udgangen af 2020.

En Berlinmur af afgifter på elbiler tårner sig op. Derfor er mit budskab til finansministeren: Tear down this wall. Ellers risikerer vi, at markedet for elbiler kollapser.
Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi

- En Berlinmur af afgifter på elbiler tårner sig op. Derfor er mit budskab til finansministeren: Tear down this wall. Ellers risikerer vi, at markedet for elbiler kollapser. Så bliver elbilerne for de få. Ikke for de mange, som klimaet kræver. Der er akut behov for politisk afklaring, siger Lars Aagaard.

Han henviser til, at bilimportørerne og -forhandlerne allerede i begyndelsen af næste år bestiller de elbiler, de forventer at kunne sælge i 2021.

Står det til Det Radikale Venstre skal afgiftsfordelene for elbiler forlænges i finansloven, og det får opbakning fra de borgerlige partier. Tidligere har Enhedslisten og SF udtrykt politisk ønske om det.

Klimarådet anbefaler også, at der laves e plan for udrulning af ladestandere, så infrastrukturen følger med det stigende salg af elbiler.

Nyheder direkte i din indbakke?