Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

PORTRÆT

Ny i klassen med fast blik på opgaven

Magasinet Energi præsenterer de ordførere, der krydser klinger i Folketinget og er med til at forme Danmarks klima- og energipolitik. Mød Mona Juul fra Konservative.

Mona Juul er ikke en politiker som mange andre. Da hun debuterede for Konservative ved valget i 2019, havde hun aldrig været mere end stemmeboks-konservativ og kun været identificeret i sin omgangskreds som en art socialistisk-radikal-konservativ, som hun selv udtrykker det.

Entréen i politik startede med, at hun som direktør i reklamebureauet Envision forsøgte at pitche en valgkampagne for S, ”fordi det er lettere at lave kampagne professionelt for folk, man ikke er alt for enig med”.

Den kedelige del af reklamebranchen

Men hun og Envision endte alligevel hos K, og undervejs i det faglige arbejde opstod muligheden for selv at blive folketingskandidat, og hun gik ’all in’. Kvittede sit direktørjob, som hun havde haft gennem 11 år og solgte en del af butikken, som hun dog stadig ejer 10 procent af og har en bestyrelsespost i.

– På den måde er jeg jo klart anderledes end dem, der er vokset op med en partipolitisk rygsæk, men jeg tror, det er godt, at vi har en blanding af os på Christiansborg. Jeg kommer fra den kedelige del af reklamebranchen og har lavet alt det strategiske arbejde, der ligger flere år før de sjove reklamefilm kommer ud. Måske derfor har jeg også som politiker altid meget fokus på opgaven, og ikke så meget på historiske positioner og holdninger, og det gælder også, når vi taler om klima.

Mona Juul

OM MONA JUUL

  • 53 år, bor i Horsens med sin mand
  • Ordfører for erhverv, forbruger, it, klima og telekommunikation
  • Uddannet civiløkonom og HD i afsætning
  • Arbejdet 8 år i Arla og 19 år i reklamebureauet Envision
...

– At vi nu er gået fra en løs vision om en energiø i Nordsøen til en plan, der er skåret til, og som rækker langt ud i fremtiden med et kæmpe eksportpotentiale, har været enormt spændende. Det har også været en dejlig modvægt til de mange forhandlinger, jeg også sidder med til i denne tid om hjælpepakker til kriseramte virksomheder. Jeg synes, det er et bevis på et stærkt demokrati, at så mange partier vil være med til noget, så visionært som en ø, der med ny teknologi og lagring af energi skal ruste Europa til at køre meget mere på strøm.

– For konservative har det været vigtigt at sikre, at private aktører er med til at løse opgaven - og får ejerskab. Staten skal ikke eje sådan et projekt alene, og derfor har det været afgørende, at vi gennem privat medejerskab får aktiveret den viden og innovationskraft, der er i det private erhvervsliv.

– Fremadrettet handler det blandt andet om landbrugsforhandlingerne og at komme frem til en mere ensartet måde at beskatte CO2-udslip på. Det er dog vigtigt, at det sker på en måde, hvor erhvervslivet kan være med, så konkurrenceevnen ikke går fløjten.

Gylden trekant

Mona Juul fremhæver især det, hun kalder en gylden trekant af virksomheder, teknologi og politik samt internationalt samarbejde, som nøglerne til at løse mange af klimaudfordringerne.

– Det er ikke længere et spørgsmål om, at den enkelte kan redde kloden ved at lade være med at flyve på ferie, spise bøffer og købe nyt tøj. Det er selvfølgelig glædeligt, når vi tænker os om, og det er fint med symbolske handlinger som at samle plastik på strandene, men naturen kræver en langt mere koordineret og målrettet indsats.

– Udfordringer skal løses i fællesskab, og i Danmark har vi muligheden for at gå forrest. Vi skal vise vejen og udnytte vores innovative og kreative tilgang til at skabe nye bæredygtige platforme, arbejdspladser og løsninger, siger hun.

3 SKARPE FRA MONA JUUL

"Måske er min profil for kedelig til at blive ved med at være politiker i det lange løb. Det er jo ikke et job, som man selv vælger, om man vil beholde. Jeg er jo sådan indrettet, at jeg synes erhvervspolitik er fedt, og at skat er spændende, så jeg må bare se, hvor længe det holder. Det er noget sværere at være med til at skaffe velstand og lave samfundskagen større, end det er at formulere ønsker til, hvad man gerne vil have mere af."

"Jeg synes det er fedt, at de unge mennesker gik på gaden og råbte til os ældre, at nu går det sgu ikke længere med ikke at gøre noget for klimaet. Der hvor det bliver for fjollet er, når det ikke bliver sat ind i en større ramme, hvor vi koncentrerer os om at lave nogle strukturelle ændringer. Vi er nødt til at anerkende, at det er en del af vores sindelag som mennesker, at vi gerne vil rejse og have nyt tøj indimellem."

"Når vi ikke gik med i aftalen om elbiler, er det fordi, vi ikke synes, det giver mening uden at have ladeinfrastrukturen med. Det er altså dét mere end noget andet, der afgør, om folk er klar til at købe en elbil. Hvis det skal du til noget for mig, skal jeg kunne køre fra Horsens til København uden at holde en lang pause undervejs. Det gode er, at vi – billedlig talt - er fem minutter fra at være der."

...

 Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?