Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

ENERGIPRISER

Skyd ikke skylden for energipriserne på den grønne omstilling

Det er først og fremmest ubalancer i det internationale gasmarked, der har ført til voldsomme prisstigninger i efteråret på både gas, kul og el. Det er vigtigt, at politikerne ikke bakker nu og for eksempel øger antallet af CO2-kvoter.

Da elpriserne eksploderede i starten af året under ekstremt vintervejr i Texas var der mange, der skød skylden for dage uden strøm og grotesk dyre elregninger på vindmøller.

I virkeligheden var hovedårsagen, at udstyret på mange af de gaskraftværker, der står for over halvdelen af Texas’ elkapacitet, frøs til og satte masser af kapacitet midlertidigt ud af spillet. Oven i måtte også en del vindmøller give fortabt i den ekstreme frost.

Ingen strøm

Ekstrem kulde tvinger gas- og kulfyrede kraftværker i knæ og efterlader millioner af texanere uden elektricitet. Republikanere forsøger...

Samme tendens til at rette bager for smed kan spores i den aktuelle diskussion om mangedoblede energipriser i både Europa og i Danmark, hvor det er blevet mærkbart dyrere at være både familie og virksomhed.

Det skyldes først og fremmest, at gas på kort tid er seksdoblet i pris. Og gassen står for 22 procent af Europas elproduktion plus alt det direkte gasforbrug i virksomheder, kraftværker og husholdninger. Det fortalte chefanalytiker Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank, på et webinar om energipriser mandag eftermiddag.

– Gaspriserne er bl.a. steget, fordi lagrene er presset i bund af en lang og energikrævende vinter og en varm sommer, hvor der var gang i aircondition-anlæggene. Samtidig er økonomierne kommet hurtigt i gang efter corona, så faktum er, at det lige nu er det hele, der stiger, siger hun.

– Vi har før haft meget høje oliepriser på 150 dollar/tønde, men det har ikke været så bredt, som det er nu. Om det bliver værre, afhænger meget af, om vinteren i Europa, Rusland og Kina bliver meget kold, for så kan efterspørgslen godt stige yderligere, tilføjer hun.

Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard lægger vægt på, at el stadig er en god forretning trods prisstigningen, der kan løfte den almindelige elregning for en husstand med 3-400 kr. om måneden.

Dertil kommer cirka 500 kr. for en eventuel varmepumpe og 100 til knap 200 kr. for elbilister med gennemsnitligt kørselsmønster. Til sammenligning er varmeregningen alene i et hus med naturgasfyr p.t. blevet op mod 1.000 kr. dyrere.

– Så længe prisen på den fossile energi stiger endnu mere, og grøn energi fastholder eller forbedrer sin konkurrencekraft, er det godt. På lang sigt er høje priser på fossil energi godt for den grønne omstilling, for så vil der komme meget mere grøn energi af sig selv uden, at vi behøver at støtte den, siger han.

– Det afgørende nu er, at politikere holder fast og ikke begynder for eksempel at øge antallet af CO2-kvoter i Europa for at afbøde prisstigningerne. Til gengæld kunne de danske politikere overveje at fremrykke regeringens forslag om at sænke elafgiften for at hjælpe navnlig de laveste indkomster, siger Lars Aagaard.

Strukturelt mener Lars Aagaard, at der skal sættes mere vedvarende energi op og udvikles lagringsteknologier, så vi kan bruge energien, når der er rigeligt af den:

– Hvis man kan tale om moral her, så mener jeg at Danmark har en både moralsk og kommerciel interesse i at høste det enorme grønne energipotentiale i Nordsøen og give Europa mulighed for at omstille sig. Svingende priser kommer vi til at opleve mere af – både fra sæson til sæson, men også fra den ene time til den anden. Derfor er det vigtigt med nye digitale teknologier, hvor vi kan indrette vores forbrug smart og automatisk skrue op og ned for forbruget.

Konsulent i Dansk Energi Kristian Rune Poulsen tror, at de pludselige prisstigninger, vi har oplevet, vil få flere til at gå mere op i deres forsyningsydelser.

– Stigningerne har nok været en øjenåbner, og der er nok nogle, der vil ofre lidt mere tid og energi på at undersøge, om de har de rigtige produkter på el og gas. Der er jo både mulighed for at låse prisen fast i lange perioder eller gå den modsatte vej og betale for strømmen pr. time og udnytte de muligheder, det giver, siger han.  

Se eller gense webinaret 'Hvad er op og ned på de stigende energipriser?'

 

Nyheder direkte i din indbakke?