KLUMME

COP27: Langt flere trækker i den rigtige retning

Teknologileverandører og investorer er klar med projekter i et tempo, hvor politikere og myndigheder har svært ved at følge med. Det skriver Green Power Denmarks adm. direktør Kristian Jensen, der har tilbragt ugen til COP27 i Egypten.

Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark, på COP27

Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark, på COP27

For 13 år siden var jeg en tur forbi Bella Center i København under COP15. Der var proppet med politikere, regeringsledere, repræsentanter fra civilsamfundet og grønne organisationer. Der var til gengæld næsten ingen virksomhedsledere.

På COP27 i Egypten, hvor jeg har tilbragt denne uge, har erhvervslivet været markant til stede. Listen med danske virksomheder er lang og tæller blandt andre Andel, Copenhagen Infrastructure Partners, Cowi, Topsøe, Ørsted, Siemens Gamesa og Vestas. 

Det er ikke tilfældigt. Udviklingen på klimakonferencerne er udtryk for de positive forandringer, som er sket i verden gennem de seneste år. Mest markant er, at vedvarende energi fra vindmøller og solceller er blevet billigere end fossil energi.

Derfor rykker erhvervslivet. Teknologileverandører og investorer er klar med projekter i et tempo, hvor politikere og myndigheder har svært ved at følge med.

Grøn omstilling er i landenes egen interesse

Min oplevelse er, at klimakonferencerne har ændret betydning. For 10 til 15 år siden var det helt afgørende, at der blev indgået stærke politiske aftaler for at begrænse de alvorlige klimaforandringer. Måske kan du huske, at der i København i 2009 blev forhandlet om en bindende klimaaftale. Det faldt til jorden, da hverken USA eller Kina havde lyst til at binde sig.

I Paris i 2015 havde man droppet tanken om en bindende aftale. Paris-aftalen bygger på, at landene frivilligt melder deres reduktionsmål ind til FN. Det fungerer, fordi langt de fleste lande i dag har indset, at det er i deres egen interesse at gennemføre en grøn omstilling.

Indsatsen mod klimaforandringerne foregår i dag i en række parallelle spor. Markedet sørger selv for, at der er ved at komme fart på omstillingen. Virksomheder som Ørsted, Vestas, European Energy, NKT og Copenhagen Infrastructure Partners opererer over hele kloden, hvor de enten opstiller eller finansierer vedvarende energi.

Tydeligst er virksomhedernes aftryk inden for den grønne omstilling af skibsfarten. Den internationale skibsfart er ikke en del af Paris-aftalen, og udviklingen bliver næsten udelukkende drevet af private virksomheder. Mærsk har bestilt 19 containerskibe, som skal sejle på e-metanol, og rederiet har de seneste måneder indgået aftaler med en række lande om at producere det grønne brændstof. På COP27 har Green Power Denmark selv sat fokus på den store udfordring, det bliver at omstille skibsfarten.

Debat om grøn skibsfart på COP27
COP27

Skibsfarten står for tre procent af udledningen af CO2 på verdensplan, så en grøn omstilling af transporten til søs kræver store...

Klimakonferencer er stadig vigtige

Nationalstater og forskellige investeringsfonde hjælper i stigende grad udviklingslande i gang med omstillingen. Senest har G20 i forbindelse med topmødet på Bali lovet Indonesien 20 milliarder dollars til at udfase kulkraftværker. Danmark er også særdeles aktiv i en række lande – for eksempel Vietnam – som jeg selv lige har besøgt sammen med en dansk erhvervsdelegation og kronprinseparret.

Det er altså langt fra alene på konferencer som COP27, at der bliver truffet beslutninger, som vil holde klodens temperatur på 1,5 grader. Det er snarere hos virksomheder og investorer. Men når det er sagt, er der stadig mange beslutninger, som vi er nødt til at tage i fællesskab.

På COP27 har man diskuteret, om man skal oprette en fond, som skal dække tab og skader i forbindelse med fremtidige klimakatastrofer. Det handler om, hvordan fonden skal indrettes. Hvem skal betale hvor meget? Og ikke mindst – hvem har ret til at modtage penge fra fonden? Alle disse spørgsmål kræver politisk beslutning.

I Danmark presser virksomheder også på

I skrivende stund venter vi stadig på den politiske handling her i Egypten. Men det gør vi faktisk også hjemme i Danmark. For mens verdens lande forhandler i Sharm-el-Sheikh, forhandler de danske partier i København fortsat om en ny regering. Også hér har en aftale lange udsigter. Det giver politisk mening, men klimaet og den grønne omstilling har brug for hastighed, beslutningskraft og klare målsætninger.

Derfor har vi selv fra Green Power Denmarks side præsenteret et forslag til et grønt regeringsgrundlag. Med 27 anbefalinger, forsøger vi at overbevise den kommende regering om, at vindmøllerne skal op hurtigt, at vi skal i gang med at forberede elnettet på en fremtid, hvor vi bruger væsentlig mere strøm, og at vi skal i gang med næste fase af den grønne omstilling – produktionen af grønne brændstoffer gennem Power-to-X.

Folketinget / Christiansborg
Pressemeddelelse

Inden for få år skal store dele af det danske samfund køre på grøn strøm. Derfor skal vi være førende til at udvikle og opstille...

Vi er gået ind i en ny klimapolitisk virkelighed. Hvor det før var politikere, der skulle drive virksomhederne til handling, er rollerne nu byttet om. Det er de grønne virksomheder, der presser på for ambitiøs og konkret klimahandling. Det gælder både i Sharm el-Sheikh og på Slotsholmen.

Nyheder direkte i din indbakke?