COP28

COP28: Der er brug for meget større ambitioner

I dag begynder klimaforhandlingerne på COP28 i Dubai. For at undgå dramatiske klimaforandringer, bliver der brug for et løfte om markante energieffektiviseringer og meget mere vedvarende energi, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

COP28 Dubai

Foto: UN Climate Change - Kiara Worth

Tiden er ved at rinde ud, hvis verdens lande skal holde de løfter, de gav i Paris i 2015. Det er nu over én grad varmere på kloden, end det var i slutningen af 18-hundredetallet, og vi er for alvor begyndt at mærke konsekvenserne.

Sommertemperaturerne var grusomme mange steder på kloden. Grækenland var udsat for de værste skovbrande i Europas historie. En hel by brændte ned på Hawaii og op mod 100 mennesker døde. I Libyen førte storm og regn til en altødelæggende flodbølge, som dræbte mindst 4.300 mennesker.

– Når vi tager sommerens begivenheder i betragtning, er det åbenlyst, at vi skal gøre vores yderste for at undgå, at klimaforandringerne løber fra os. Alt andet virker helt uoverskueligt, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

På klimakonferencen i Paris i 2015 lovede stats- og regeringschefer fra hele verden, at temperaturstigningen på kloden skal holdes under to grader – og helst 1,5 grader.

Ifølge aftalen er det op til hvert enkelt land at beslutte, hvor meget de vil gøre for at reducere udledningen af drivhusgasser. Men på COP28 bliver alle landes indsats lagt sammen, og man vil kaste et kritisk blik på ambitionerne for at se, hvor langt man er fra målet.

– Af den grund er der mange, som betragter COP28 som den vigtigste klimakonference siden Paris. Regnskabet skal gøres op, og vi skal lægge et nyt budget. Det skal være et budget, som bringer os væsentligt tættere på de to grader, siger Kristian Jensen

Vi ved allerede, at det globale klimaregnskab vil vise røde tal. I sidste uge kom FN med sin årlige ”Emission Gap Report”.  Den viser, at den globale middeltemperatur vil stige med 2,5-2,9 grader, hvis landene vel at mærke lever op til de løfter, de har givet til FN.

– Det er åbenlyst ikke godt nok. Det må være klart for enhver, at der er brug for meget større ambitioner. Døren er ved at lukke, hvis vi skal nå de 1,5 grader, og der er heller ikke langt igen til de to grader, konstaterer Kristian Jensen.

På COP28 skal landene blandt andet forhandle om globale mål for vedvarende energi og energieffektiviseringer. Danmark og EU foreslår, at produktionen af vedvarende energi bliver tredoblet, og at gevinsten fra energieffektiviseringer bliver fordoblet frem mod 2030.

– Det bør være realistiske mål. Solceller og vindmøller er i dag de mest konkurrencedygtige teknologier, når man skal investere i ny elkapacitet. Meget handler altså om politisk vilje, og den er heldigvis stigende – ikke mindst i afgørende lande som Kina og USA, siger Kristian Jensen.

– Det er dog ikke nok, at de rigeste lande tager hånd om deres egne nationale målsætninger. Vi skal også hjælpe udviklingslandene. Det er ulykkeligt, hver gang der bliver bygget et nyt kulkraftværk, som vil udlede CO2 i mindst 50 år. Og det sker desværre mange steder i verden.

Mulighederne for danske virksomheder er selv sagt kolossale – både inden for vedvarende energi og energieffektiviseringer. Også af den grund håber Kristian Jensen, at ambitionerne bliver hævet i løbet af de næste to ugers forhandlinger.

– Det er nu, vi skal høste gevinsterne af det, vi har sået gennem de seneste 40-50 år, siger han.

Green Power Denmark deltager på COP28 i konferencens anden uge.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?

Seneste nyheder