Fødselsdagsportræt

’Vigtigt at gøre noget for fællesskabet’

Jesper Hjulmand, der fylder 60 år i dag, mener, at bæredygtighed skal være mejslet ind i formålet i enhver virksomhed. ’Vi er simpelthen nødt til at tage ansvar for klimaudfordringerne’, siger fødselaren, der er adm. direktør for Andel og bestyrelsesformand for Green Power Denmark.

Jesper Hjulmand

’Når jeg er glad, fløjter jeg ’Strangers in The Night’ ned ad gangen, og sådan er det heldigvis de fleste dage’, siger Jesper Hjulmand, der er CEO for Andel og bestyrelsesformand for Green Power Denmark. Foto: Andel.

– Min vigtigste drivkraft? At gøre noget vigtigt for fællesskabet. I Andel bruger vi mange kræfter og penge på at drive den grønne omstilling fremad og dermed gøre noget samfundsmæssigt gavnligt for de mange. Den anden stærke drivkraft er, at fællesskabet i virksomheden er stærkt, og at alle kollegaer har det godt.

Sådan lyder det fra Jesper Hjulmand, der fylder 60 år i dag, fredag. Jesper Hjulmand er en central figur i energibranchen – og har været det i mange år.

Aktuelt er Hjulmand bestyrelsesformand for Green Power Denmark bl.a. takket være stillingen som adm. direktør i Andel, der er Danmarks største andelsejede energi- og fibernetkoncern med 2,8 mio. kundeforhold og en koncernomsætning på 369 mia. kr. i 2022.

Via sine datterselskaber udruller Andel-koncernen bl.a. ladeinfrastruktur til elbiler, tilbyder lynhurtigt fibernet, skaber energirigtige løsninger til hjem og arbejdspladser, producerer grøn energi svarende til det årlige forbrug i cirka 200.000 husstande og driver/moderniserer det meste af det østdanske elnet.

Andel har cirka 2.400 medarbejdere, hovedsæde i Svinninge samt lokationer i Ballerup, Haslev og Virum.

Bæredygtighed skal være mejslet ind

– Et afgørende ord: ’Bæredygtighed’ skal være mejslet ind i ’purpose’ i enhver virksomhed. Vi er simpelthen nødt til at tage ansvar for klimaudfordringerne. Det haster vanvittigt meget med at få lagt ruten for en bedre verden, siger Jesper Hjulmand.

– I energisektoren har vi særlige forudsætninger for – og en særlig forpligtelse til – at kunne præge den dagsorden. Det er jo de kommende generationer, der er udfordret, hvis vi ikke gør noget. Hvis vi ikke selv er en bæredygtig virksomhed, der som afgørende præmis præger samfundets og klodens bæredygtighed, tror jeg, at vi mister vores legitimitet, fastslår han.

Fra NVE til Andel

Jesper Hjulmand har haft mere end én finger med i spillet i opbygningen af Andel, der tidligere hed SEAS-NVE og før det SEAS og NVE. Topchefen for NVE ved fusionen i 2005 hed: Jesper Hjulmand.

– Hvad der giver mig mest stolthed? At have bidraget til at skabe den virksomhed, der nu er Andel. Virksomheden er transformeret fra at være en mindre regional spiller til i dag at være en energi- og fibernetkoncern med et stærkt samfundsmæssigt fokus. ’Gården’ er blevet styrket og er i bedre stand til fremtiden. Det betyder rigtig meget, også på et personligt niveau, siger Jesper Hjulmand.

De færreste ved måske, at Jesper Hjulmand er født i hovedstaden – på Christianshavn. Inkarneret sjællænder er han dog: Jesper Hjulmand er opvokset i Roskilde og bor i Svinninge under 100 meter fra Andels hovedkontor. To voksne børn er fløjet fra reden.

– Tillid er den vigtigste værdi, mener Jesper Hjulmand, der typisk starter møder med smil, åbne arme og fuld tillid.

– For mig er det en del af livssynet at have stor tillid til alle mennesker. Autenticiteten og åbenheden er utrolig vigtig og afgørende for, at kollegaer synes, det er trygt at snakke med mig og dele deres udfordringer, uanset om det er privat eller arbejdsmæssigt, siger Jesper Hjulmand.

– Hele mit mennesyn baserer sig på ligeværd, tillid og sammenhold. Uanset hvem vi er, eller hvad vi er her i virksomheden, er alle vigtige, og alle er en del af fællesskabet, tilføjer han.

Løb, fjerbold og meditation

Jesper Hjulmand lader op ved at holde sig i form. Han prioriterer at løbe tre gange om ugen og supplerer med lidt badminton og tennis.

– Når jeg løber, tænker jeg tit over en udfordring på jobbet, og når jeg kommer hjem, er det ofte løst. Jeg mediterer også – det er et virkelig stærkt værktøj. Det virker jo hele dagen, og det er en vildt fed oplevelse, fortæller Jesper Hjulmand.

– Hvis det hele ikke spiller? Vi har alle sammen en øv-dag, og det skal der også være plads til. Sådan er hverdagen jo også. Omgivelserne mærker med det samme, hvis jeg har fået det forkerte ben ud af sengen – man kan altid se det på mig. Jeg er meget åben om det og er selvfølgelig meget bevidst om ikke at skabe drama. Når jeg er glad, fløjter jeg ’Strangers in The Night’ ned ad gangen, og sådan er det heldigvis de fleste dage, griner Jesper Hjulmand.

Om Jesper Hjulmand

CV

  • Cand.merc. fra Handelshøjskolen i København (CBS)
  • Oberstløjtnant af reserven i Flyvevåbnet
  • CEO i Andel siden navneskiftet fra SEAS-NVE i efteråret 2020
  • Adm. direktør i SEAS-NVE fra 2005
  • Adm. direktør i NVE 2002-2005
  • Økonomidirektør i NVE 1999-2002

Bestyrelsesposter
Bestyrelsesformand i Energi Danmark, Andel Energi, Fibia og Watts samt Green Power Denmark og Dansk Energi- og Forsyningsselskabers Arbejdsgiverforening (DEA). Medlem af DI’s Hovedbestyrelse, DI Forretningsudvalg samt repræsentantskabet i Forenet Kredit. Tidligere formand i TryghedsGruppen og bestyrelsesmedlem i Tryg A/S.

...
Emne

Nyheder direkte i din indbakke?