Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

PORTRÆT

Målrettet klimaforkæmper med stærke fællesskaber

Magasinet Energi præsenterer de ordførere, der krydser klinger i Folketinget og er med til at forme Danmarks klima- og energipolitik. Mød Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten.

De seneste seks år har 60-årige Søren Egge Rasmussen budt sig til i Folketinget med synspunkter, der bygger på Enhedslistens analyser af verdens tilstand krydret med praktiske erfaringer som tømrer, økologisk landmand og andelsaktivist. I forhandlingerne om vægtige energipolitiske sager trækker Søren Egge Rasmussen også på viden bygget op ved at sidde i byrådet i Aarhus og for bordenden under bestyrelsesmøder i det andelsejede energiselskab NRGi.

Søren Egge Rasmussens politiske afsæt har været klassisk venstrefløj med fredsbevægelse, solidaritetsarbejde i Mellemamerika og fagligt arbejde for bedre arbejdsmiljø og  organisering af lærlinge.

Søren Egge Rasmussen

SØREN EGGE RASMUSSEN

  •  60 år, tømrer og økologisk landmand
  • Medlem af Folketinget for Enhedslisten siden 2015. Klima,- energi- og forsyningsordfører, boligordfører, landbrugs-, fødevare- og dyrevelfærdsordfører samt fiskeriordfører
  • Medlem af NRGi’s  repræsentantskab siden 2000 og tidligere formand for bestyrelsen
...

Derudover har miljø, energi og klima presset sig på – til en start via et engagement i at opbygge Andelssamfundet i Hjortshøj. Her lever Søren Egge Rasmussen og hustruen Ina sammen med 300 børn og voksne i et økosamfund med energirigtige huse tæt på naturen. I fællesskabet dyrker beboerne egne økologiske afgrøder på godt 20 hektar jord.

 Jeg var med til at opbygge Andelssamfundet med lavenergihuse tilbage i 1990’erne og har boet der i 25 år, fortæller Søren Egge Rasmussen og forklarer, at drivkraften dengang især handlede om at holde hus med Jordens ressourcer.

Et personligt menu-skifte for 40 år siden, hvor Søren Egge Rasmussen blev vegetar, var også begrundet i en analyse af, at landbruget skal sadle om, hvis Jorden skal brødføde ekstra milliarder af mennesker. Sammen med argumenter om dyrevelfærd.

 Mine valg dengang spiller naturligt sammen i forhold til, hvad vi som samfund skal gøre nu for at dæmme op for klimaforandringerne, konstaterer Søren Egge Rasmussen anno 2021.

Optakten til klimatopmødet i København i 2009 identificerer han som det tidspunkt, hvor han fik fjernet den sidste rest af tvivl i sit sind om, at klimaet skulle helt i top på den danske og internationale dagsorden.

DET VIDSTE DU (MÅSKE) IKKE OM SØREN EGGE RASMUSSEN

Søren Egge Rasmussen er en ivrig løber. Som 17-årig satte han dansk ungdomsrekord i maraton i tiden 2.37.42.

...

 Dengang brugte vi ret meget tid på at diskutere med forskellige Lomborg-typer, om klimaet er et problem. Det er tankevækkende, at det ikke er længere tid siden. Med dette års rapport fra FN’s klimapanel IPCC står det klart, at de menneskeskabte forandringer sker hurtigere end frygtet, siger Søren Egge Rasmussen.

Konsekvensen af de ’stærkt foruroligende’ budskaber fra IPCC må ifølge Søren Egge Rasmussen være, at vi bliver endnu mere ambitiøse, end regeringen lægger op til. Både i Danmark og internationalt i FN-regi.

– Desværre har vi overladt forhandlingsretten til EU. Vi ser hellere, at de mest ambitiøse lande danner en alliance med de mest udsatte lande, siger Søren Egge Rasmussen, der mener, at EU bør hæve det officielle mål for at reducere drivhusgas-udledninger i 2030 fra ’mindst 55 procent’ til 65 procent.

Søren Egge Rasmussen

I den indeværende politiske sæson vil Søren Egge Rasmussen sætte fokus på, hvad der skal ske efter det danske 70%-mål for 2030. Han mener, at IPCC-rapporten dokumenterer, at det er for sent, at et land som Danmark går i nul i 2050.

 Og ja, det bliver svært. Flyrejser er nok det, der er værst at undvære, men vi bliver nødt til at se på det materielle forbrug i den rigeste del af verden. Det er uholdbart at leve, som om vi har fire jordkloder til rådighed. Heldigvis kan vi sagtens finde livsværdier blandt andet i de former for deleøkonomier, der spirer frem, mener Søren Egge Rasmussen.

Folketinget skal i den kommende tid blandt andet diskutere grøn skattereform, landbrugets klimabidrag (og kvælstofudledninger til havet) og konkretisere en beslutning om at etablere to energiøer inklusive vinkler om Power-to-X.

Energi-øerne… ja, det bliver megastort. Vi må gå ydmygt til det, for det er der ingen, der har  prøvet før. Vi ved heller ikke hvilke tilsvarende  investeringer, andre lande kan finde på at  lave.
Søren Egge Rasmussen, klima,- energi- og forsyningsordfører, Enhedslisten

Energi-øerne… ja, det bliver megastort. Vi må gå ydmygt til det, for det er der ingen, der har prøvet før. Vi ved heller ikke hvilke tilsvarende investeringer, andre lande kan finde på at lave. Konsekvenserne for elpriserne i Danmark er endnu en ubekendt af mange, siger Søren Egge Rasmussen.

Folketingets store og meget spændende opgave er ifølge den østjyske politiker at tegne fremtidens energisystem, hvor kul, olie og naturgas er fuldstændig erstattet af vedvarende energi.

– Opgaven er virkelig kompliceret. Det er svært for os alle at se, hvordan det samlede energimiks er om blot ti år, erkender Søren Egge Rasmussen.

3 SKARPE FRA SØREN EGGE RASMUSSEN

OM EGEN AVL…
Vi høster økologiske ærter i Andelssamfundet. Regntiden har gjort høsten mindre og mere besværlig. Ærterne bliver til proteinrig klimakost til mennesker. I Danmark bruges 80% af landbrugsarealet til foder til husdyr. Vi skal dyrke mere plantebaseret kost til mennesker - danske ærter skal fylde mere på markerne og på tallerkenen. (Facebook, august 2021)

OM FN’S KLIMAPANEL IPCC’S NYE RAPPORT…
Meget alarmerende rapport, som der politisk skal handles på. Jeg har stillet Dan Jørgensen dette spørgsmål: Vil regeringen tage initiativ til at øge klimaindsatsen i Danmark og i EU, efter endnu en alarmerende FN-rapport om de menneskabte klimaforandringer med udsigt til global opvarmning på 1 1/2 grad i løbet af de næste ti år? (Facebook, august 2021)

OM MATERIELT FORBRUG…
Flyrejser er nok det, der er værst at undvære, men vi bliver nødt til at se på det materielle forbrug i den rigeste del af verden.

...

 Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?