Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

FIBERNET

Danmarks digitale fremtid bygger på fibernet

I 2030 vil mange applikationer og tjenester på internet kræve fibernet. Fibernettet vil være fundament for smart city-netværk og næste generations mobile netværk – og spille en vigtig rolle i klimaindsatsen. Det konkluderer en ny rapport.

Energistyrelsen har netop lanceret en undersøgelse af de fremtidige behov på det danske telemarked – Analysis of the Danish Telecommunications Market in 2030. Undersøgelsen er udarbejdet af det tyske konsulentfirma WIK Consult, der konkluderer, at fibernettet vil være fundamentet for næste generations mobile netværk (5G og 6G) – og spille en vigtig rolle i klimaindsatsen.

Undersøgelsen, der blandt andet bygger på en omfattende interviewrunde af et større antal danske interessenter, herunder Dansk Energi, skal hjælpe Energistyrelsen med at navigere i en meget omskiftelig og dynamisk sektor for at sikre, at Danmark fortsat ligger i front med hensyn til udbredelse og anvendelse af avancerede teletjenester det næste årti.

Interview

Thy-Mors Energi er på nippet til at have bygget en komplet fiberinfrastruktur til alle andelshavere. Det er et bevis på, hvad man kan...

Hos Dansk Energi er branchechef for telepolitik Thomas Woldiderich glad for, at Energistyrelsen har taget initiativ til at tænde for det lange lys for at afdække den fremtidige udvikling på det danske telemarked.

– Undersøgelsen sætter endnu en tyk streg under, at Danmarks digitale styrkeposition frem mod 2030 bygger på et veludbygget fibernet. Derfor er det også godt, at vi i Danmark kom i gang i tide. Det er jo cirka 15 år siden de forbrugerejede energiselskaber gik i gang med at udrulle fibernet og havde de ikke gjort det dengang, så havde vi været håbløst bagud i dag, siger Thomas Woldiderich.

Undersøgelsen omfatter også en sammenligning af Danmarks digitale infrastruktur og tjenester med andre teknologisk avancerede lande, herunder Sydkorea, Sverige, USA og Tyskland. Sydkorea indtager en global førerposition på fiberudbygning, men i EU-sammenhæng ligger Danmark helt i top.  

– Den digital kløft i Danmark er lille, da udbredelsen af fibernet i landdistrikterne er helt i top i et europæisk perspektiv. Det skyldes energiselskabernes udrulning af fibernet, som i størstedelen af Danmark har taget sin begyndelse i landdistrikterne, hvor behovet for bedre bredbånd har været størst, siger Thomas Woldiderich.

Energistyrelsens undersøgelse afdækker også hvordan telesektoren kan være med til at understøtte regeringens klimamål om at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030. Også her spiller fiber-teknologien en vigtig rolle.

– Undersøgelsen påpeger, at fibernet bruger langt mindre energi end traditionelt kobber-baseret bredbånd. Desuden kan de høje og symmetriske hastigheder på fibernet bane vej for øget brug af videobaseret kommunikation – både i det private erhvervsliv og i den offentlige sektor – i stedet for klimabelastende kørsel og transport, udtaler Thomas Woldiderich.

Fibernet bruger langt mindre energi end traditionelt kobber-baseret bredbånd.
Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik, Dansk Energi
TELESTATISTIK

På bare ét år er antallet af fibertilslutninger i Danmark steget med 83.000, hvilket er ny danmarksrekord. Det viser nye tal fra...

 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?