Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

MIN DAG

Jeg kan godt lide, når der er gang i den

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer. Dansk Energi sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken. Mød Thomas Holm, der er el-montør hos netselskabet Cerius.

I mit job er der frihed under ansvar og meget stor fleksibilitet. Og så kommer vi ud til mange slags opgaver i al slags vejr. Mit kontor er min bil, og jeg kører hjemme­fra tidligt om morgenen. Jeg ved som re­gel, hvor dagens første opgave er, men al­drig hvordan dagen forløber. Der bliver kørt mange kilometer hver dag. Vi kører alene, men vi er altid to på opgaver, hvor der er strøm på. Det er af hensyn til sikkerhed. 

MØD MENNESKET

Hvem: Thomas Holm
Hvad: Elmontør, Cerius
Hvor: Kører på en stor del af Sjælland, fortrinsvist i syd og på småøerne.

...

Vi bliver dirigeret derhen, hvor der er brug for os. Og det er alt fra planlagte opga­ver som at bygge nye transformerstationer til det akutte som påkørte kabelskabe, hvor kunderne står uden strøm. Folk bliver tit gla­de for at se mig og mine kolleger, for vi kom­mer jo for at hjælpe, så de får strøm igen. Folk kan ikke klare sig uden el. Vi laver også muffer på både nye kabler, og når der er fejl på kabler. Det kan der for eksempel komme, når man graver og rammer kablerne. 

Jeg har vagt hver femte uge. Der kan blive travlt af mange grunde - blandt andet vejret. Jeg har haft travlt, fordi der kom mange lyn, der blandt andet ramte ned i et kabel på en ærtemark. Meget regn kan også give travlhed, da vand og strøm er en meget dårlig kombi­nation.

Vi har efterhånden såkaldte tsu­namiskabe de fleste steder, hvor vi ved, at der bliver oversvømmelser. Men jeg har engang i januar, hvor der var oversvømmelser kørt ud på den lille ø Nyord nord for Møn for at sluk­ke for et oversvømmet skab. Jeg måtte køre i ret højt vand derud, men kunne ikke køre hjem igen. Jeg sad i bilen i otte timer og ventede på, at vandet faldt. Folk var søde og kom med kage og kaffe til mig. 

Elmontør Thomas Holm fra Cerius

MIN DAG

Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer.

Dansk Energi sætter i serien 'Min dag' fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken.

Læs også:

➤ Det et ikke et 8-16-job, for skibene sejler konstant

➤ Det handler om at give tilbage til fællesskabet

➤ Jeg er en del af beredskabet

➤ Nogle ildsjæle ringer tre gange om dagen

➤ Sygeplejersken der blev trusselsjæger

➤ Har du akvarium?

Jeg vil give tilbage til verden med teknologi

Portrætterne er tidligere bragt i Magasinet Energi.

...

Da jeg begyndte for 19 år siden, hav­de vi ikke kabellagt på samme måde som i dag. Det betød, at der var mange flere luft­ledninger, og det var mere fysisk hårdt, fordi vi skulle kravle mere. Det savner jeg ikke. Nu arbejder vi mere i jorden, og jeg har ikke noget imod at blive beskidt. Jeg kan også godt lide at skrue. Det er et ar­bejde, hvor man tager fat. 

Alt er selvfølgelig blevet mere teknisk med computer og telefon i bilen. Det gør det meget nemmere, men ligesom kunder­ne er afhængige af strøm, så er vi afhæng­ige af teknikken. Hvis den er nede, så kan vi ingenting, for vi har ikke noget på papir længere. 

Når jeg har fri, bruger jeg en del ti­mer på havetraktortræk. Hele familien går op i det, så vi har tre havetraktorer, og jeg har sammen med min søn selv svejset to slæder, som vi bruger i konkurrencer. Det gælder om at trække slæden 30 meter, og der kommer mere og mere vægt på, indtil der er fundet en vinder. Vi er med i konkur­rencer på markeder fortrinsvis på Sydsjæl­land og i Jylland. Reglerne er lidt forskellige, så vi har købt alufælge, vi bruger i Jylland. Der må traktoren ikke veje så meget. 

Derudover har vi seks tamme dværg­høns i haven, og det er mig, der står for madlavningen derhjemme. 

Elnet

Nyheder direkte i din indbakke?