Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

MIN DAG

Sygeplejersken der blev trusselsjæger

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer. Dansk Energi sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken. Mød Kenneth Bjerregaard Jørgensen, der er med til sikre alle systemer hos Norlys mod uvelkomne gæster.

I mit job er jeg med til at sikre alle Norlys’ digitale enheder mod eksterne trusler. Min vigtigste opgave er at forebygge. Arbejdet er analytisk, og jeg synes egentlig, det minder mig om det, jeg lærte, da jeg blev uddannet til og arbejdede som sygeplejerske: Man lærer at se det sunde og raske menneske, for kender man dét, er det lettere at spotte det syge. På samme måde skal vi kende den almindelige adfærd på vores systemer, så vi kan se, når der sker noget unormalt. I forbindelse med fusionen fra Eniig skal vi så lære den digitale adfærd at kende hos deres medarbejdere og systemer.

Kenneth Bjerregaard Jørgensen, Norlys

MØD MENNESKET

Hvem: Kenneth Bjerregaard Jørgensen, 45 år
Hvad: Team manager og trusselsjæger 
i Security Analytics Center
Hvor:  Norlys, Esbjerg 

...

Vi skal også følge med i, hvad der sker internationalt. Da den iranske general Soleimani blev dræbt, så vidste vi, at de iranske hackere nok ville gå amok. De går ikke specifikt efter Norlys, men vi kan blive ramt af deres arsenal, når de skyder med spredehagl.

Fordi vi sidder med samfundskritisk infrastruktur - og både tele og energi - så er jeg sikkerhedsclearet flere steder. Alle clearingerne involverer også informationer om den nærmeste familie.  Det siger lidt om, at det er alvorlige ting, vi sidder med. Gardinerne er også altid rullet ned på kontoret, så man ikke udefra kan se noget på vores skærme. 

Jeg har som sygeplejerske stået på operationsstuer, hvor børn var ved at dø, så jeg tager det ret roligt, når vi har en hændelse. Der skal meget til at hidse mig op – omvendt ved jeg, at det er vigtigt, at alle kan ringe 1-1-2, og at der er strøm på f.eks. operationsstuerne. Det er jo det unikke ved strømmen, at den er så samfundskritisk.

Da jeg begyndte hos SE for to år siden var der ingen afdeling som vores, der arbejdede med proaktiv overvågning, så jeg har været med fra start i vores Security Analytics Center.

Generelt har Danmark været langt bagud på lige netop det her område.  Nu er vi fem mand i alt i afdelingen, og jeg blev teammanager i forbindelse med fusionen, hvor vi blev til Norlys.

It-branchen tager it-sikkerhed alvorligt

MIN DAG

Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer.

Dansk Energi sætter i serien 'Min dag' fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken.

Læs også:

➤ Det et ikke et 8-16-job, for skibene sejler konstant

➤ Det handler om at give tilbage til fællesskabet

➤ Jeg er en del af beredskabet

➤ Nogle ildsjæle ringer tre gange om dagen

➤ Jeg kan godt lide, når der er gang i den

➤ Har du akvarium?

Jeg vil give tilbage til verden med teknologi

Portrætterne er tidligere bragt i Magasinet Energi.

...

Vi har vagtdækning og er som afdeling på 24/7, for der kan ske noget døgnet rundt. Vores arbejdssprog er engelsk, for vi er fire forskellige nationaliteter i afdelingen. Det er superspecialiseret arbejde vi laver, og der er ikke mange, der kan det. Vi tager flere gange om året til udlandet for at lære noget, videndele og blive certificeret på området – det foregår tit i USA.

Noget af det, der er nyt er, at vi i energibranchen tidligere har haft fokus på, at vores komponenter i for eksempel transformerstationer er bygget til at holde, ikke til at være en del af it-strukturen. Men vi har enheder over alt, der i dag er knyttet op på netværket, så vi har naturligvis stor fokus på sikkerheden i de enheder. 

I min fritid kan jeg godt lide at tage ud med familien i min motorbåd. Så har vi madpakker med – og der er masser af fine steder at sejle. Kolding Fjord, Haderslev Fjord og Lillebælt, hvor vi ser marsvin. Jeg har også prøvet, at der pludselig var en gråsæl, der stak hovedet op. 

Jeg har tidligere sejlet, så motorbåden er måske min måde at finde ud af, om dét kunne være noget for familien. Jeg er far til fire og har tvillinger på 7 år og en pige på 10 år – min ældste er 26 år.

Jeg kom ind i it-sikkerhedsverdenen af interesse, og da jeg var yngre, sad jeg og fandt sikkerhedshuller i forskellige systemer. Det gør jeg ikke længere i min fritid! Men jeg taler med mine børn om it-sikkerhed, profiler på sociale medier, og så simple værktøjer som en password-manager. 

Nyheder direkte i din indbakke?