Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

MIN DAG

Jeg maksimerer værdien af elproduktionen

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer. Dansk Energi sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken. Mød Jesper Vestergaard, der som Senior Portfolio Manager hos Danske Commodities handler med el for millioner.

I mit job er jeg bindeleddet mellem kraftvarmeværkerne, markedet og Energinet, så værkerne kan sælge deres strøm på børsen på den nemmest mulige måde.

Om formiddagen melder værkerne ind til os, hvor meget el de ønsker at producere den kommende dag. Så sender jeg buddene til elbørsen omkring middag med marginalprisen, der er grænsen for, hvornår det enkelte værk vil køre.

Jesper Vestergaard, Senior Portfolio Manager, Danske Commodities

MØD MENNESKET

Hvem: Jesper Vestergaard, 29 år

Hvad: Senior Portfolio Manager, ansvar for 30 kraftvarmeværker med samlet effekt på 500 MW

Hvor: Danske Commodities, Aarhus

...

Et par timer efter får jeg resultatet tilbage. Hvis elprisen ender med at være høj i en bestemt time, ender vi med at have mange kunder, som laver strøm i den periode – og omvendt. Det er for eksempel ikke unormalt, at priserne er negative 1. januar, hvor det blæser en halv pelikan, og forbruget er lavt, når folk går i seng efter midnat.

Min opgave er at sikre, at værkerne får så meget værdi ud af deres elproduktion og deres anlæg som muligt. Jeg skal finde de specielle muligheder for, hvornår det er godt for et værk at være aktiv. Det kan være, at Energinet har nogle specielle behov, som værkerne kan imødekomme.

De første fire år sad jeg kun på kontoret og handlede med energi. Det er mange skærme og mange tal. Nu kommer jeg også ud til kunderne og ser tallene, som jeg handler med i virkeligheden. Det er fedt. Jeg får en tæt relation til kunderne og finder ud af, hvad jeg skal gøre bedre eller være ekstra opmærksom på. Det er vigtigt, at værkerne har tillid til mig, for jeg handler altså for flere millioner kroner for dem - hver dag.

Jesper Vestergaard, Senior Portfolio Manager, Danske Commodities

Siden jeg begyndte at handle med energi i 2012, er det blevet mere automatiseret. Der er kommet flere børser – blandt andet i Østeuropa – og vi kan nemmere handle og flytte strøm på tværs af grænser. Det øgede samarbejde på tværs af Europa betyder, at vi hele tiden kan flytte strømmen til de områder, hvor behovet er størst.

Processerne er i dag ret automatiserede. Det er kun ét klik, hvor det i gamle dage var flere klik, og du skulle også nå at tale med forskellige aktører. I dag er alle mellemleddene fjernet.

I min fritid bruger jeg en masse tid på at tage gode billeder. Jeg driver Atmos Photography, hvor jeg er freelancefotograf. Derudover cykler jeg, og har en dejlig kæreste at komme hjem til.

Jesper Vestergaard, Senior Portfolio Manager, Danske Commodities

MIN DAG

Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer.

Dansk Energi sætter i serien 'Min dag' fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken.

Læs også:

➤ Det et ikke et 8-16-job, for skibene sejler konstant

➤ Det handler om at give tilbage til fællesskabet

➤ Jeg er en del af beredskabet

➤ Nogle ildsjæle ringer tre gange om dagen

➤ Jeg kan godt lide, når der er gang i den

➤ Har du akvarium?

➤ Sygeplejersken der blev trusselsjæger

Jeg vil give tilbage til verden med teknologi

Portrætterne er tidligere bragt i Magasinet Energi.

...

Nyheder direkte i din indbakke?