Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

God selskabsledelse

Kompetencer er et stort puslespil

Norlys har i flere år arbejdet med at italesætte, hvad der er brug for i a.m.b.a.-bestyrelsen. Samtidig er der hentet forstærkning til de underliggende forretninger.

– Jeg skal ærligt indrømme, at jeg var noget skeptisk fra start i forhold til, om det store arbejde med at kortlægge bestyrelseskompetencer ville være umagen værd - eller endda  kunne ende som en klods om benet. Men jeg er fuldstændig overbevist i dag og ser det som en kæmpe styrke, at vi har fået italesat vores behov for kompetencer, og at jeg nu ved, hvad medlemmerne hver især bringer med ind i bestyrelseslokalet.

Jens Erik Platz, Norlys
Jens Erik Platz.

Ordene kommer fra Jens Erik Platz, tidligere bestyrelsesformand i SE og nu kaptajn i det forbrugerejede energi- og teleselskab Norlys med over 700.000 andelshavere.

Her leder han en bestyrelse bestående af 27 medlemmer, der vælges blandt det mere end 700 personer store repræsentantskab. Og det er sidstnævnte, der i sidste ende beslutter, hvilken vej andelsskibet skal sejle,  og som derfor skal have grundige og løbende orienteringer om virksomheden og have mulighed for at give indspil til strategien.

Derfor er vores dialogmøder, hvor jeg og andre bestyrelsesmedlemmer mødes med 50-60 repræsentantskabsmedlemmer ad gangen i forskellige kredse, nærmest uvurderlige. Her får  vi vendt og diskuteret ting i dybden, og vi bliver også mindet om de store kulturforskelle, der er internt hos os som en stor virksomhed. De mange lokale dialogmøder er med til at styrke nærheden, siger Jens Erik Platz.

NORLYS

  •  709.000 andelshavere i Syd-, Midt- og Nordjylland.
  • Dannet ved fusion af SE og Eniig i 2019.
  • Norlys-bestyrelsen, som er en overgangsbestyrelse, har pt. 27 medlemmer, hvoraf fire er medarbejdervalgte.
  • Repræsentantskabet, som også er interimt, udgøres af 703 medlemmer, der alle mødes tre gange årligt.
  • Dialogmøder er kredsmøder med repræsentantskabsmedlemmer, hvor typisk formand og næstformand, 2-4 bestyrelsesmedlemmer, samt adm. direktør og økonomidirektøren m.fl. deltager. Der afholdes dialogmøder i de enkelte kredse to gange årligt svarende til i alt 24 dialogmøder.
...

Fordom aflivet

I forbindelse med det seneste bestyrelsesvalg i SE blev det ideelle behov for  bestyrelseskompetencer beskrevet på baggrund af en dialog mellem bestyrelse, repræsentantskab og direktion. Det var en supergod proces, der både gjorde alle mere bevidste om hvilke kompetencer, der skal til for at lede en energikoncern af den størrelse, og bragte en masse stærke kompetencer blandt de folkevalgte frem i lyset. Samtidig aflivede afdækningen enhver fordom om, at herreløse milliarder forvaltes af  forudsætningsløse folk som ’Marie fra Gl. Vardevej’, som den 65-årige maskiningeniør lidt karikeret udtrykker det.

For Jens Erik Platz gav processen ham konkret et langt bedre overblik over bestyrelsens kapacitet og evner, og i langt højere grad end før kan han nu bringe kompetencerne i spil i forhold til konkrete problemstillinger. Transparensen har på den måde spillet alle på holdet bedre.

Husk, at man ikke sidder i en bestyrelse, man arbejder i en bestyrelse
...

Jytte Rabæk Schmidt har været en af de drivende kræfter i hele  kompetencekortlægningen. Hun er medlem af Norlys’ bestyrelse og kompetenceudvalg, driver sin egen konsulentforretning og er desuden bestyrelsesformand i en entreprenørvirksomhed med omkring 70 ansatte. For seks år siden trådte hun ind i SE’s bestyrelse, der i fjor blev fusioneret med Eniigs ditto, og nu udgør den samlede bestyrelse i Norlys.

I en bestyrelse udgør vi et arbejdsfællesskab, og derfor er det helt centralt for formanden – men faktisk for os alle sammen – at have en viden om, hvad vi hver især kan byde ind  med. Der er meget, der tyder på, at de der formår at samle den rigtige bestyrelse og arbejde godt sammen, også er dem, der lykkes med at skabe en god udvikling og en grøn profil, siger hun.

I Norlys-bestyrelsen er kompetenceudvalget et af tre stående udvalg ved siden af vedtægts-, vederlags- og governanceudvalget samt risiko- og revisionsudvalget. I udvalgene er der ifølge Jytte Rabæk Schmidt mulighed for at gå dybere ned i materien på de enkelte områder og så indstille beslutninger til hele bestyrelsen.

Den løbende uddannelse af både bestyrelsesmedlemmerne og de mange hundrede i repræsentantskabet er også en vigtig del af hendes arbejde.

Vi arbejder med en ramme for uddannelse for både bestyrelse og repræsentantskab. Alle bestyrelsesmedlemmer bliver fx tilbudt ”Bestyrelsesuddannelsen for andelsvirksomheder og andre demokratiske virksomheder” på Aarhus Universitet fra 2021, og samtidig inviterer vi repræsentanterne til temadage om faglige emner som fx elnettet samt forberedende kurser i, hvad det vil sige at være en del af bestyrelsen, fortæller Jytte Rabæk Schmidt.

ERIK PLATZ OG JYTTE RABÆK SCHMIDT om arbejdet med god selskabsledelse og bestyrelseskompetencer

  • Gør det simpelt fra start og italesæt spørgsmålet rundt om  bestyrelsesbordet. Det handler om den samlede bestyrelse – ikke om hvorvidt den enkelte er god nok.
  • Kompetencer skal italesættes med dyb respekt for ejermodellen. Alle har kompetencer, og man må ikke undervurdere de personlige  kompetencers betydning.
  • Åbenhed generelt – og i særdeleshed omkring kompetencer – er med til at bringe bestyrelse og repræsentantskab tættere på hinanden.
  • Spørg dig selv: Hvad er det, jeg vil bidrage med? Og husk, at man ikke sidder i en bestyrelse, man arbejder i en bestyrelse – og forvalter i øvrigt andres penge.
  • At sætte fokus på kompetencer har mange plusser. Et af dem er, at vi nu oplever en større interesse blandt yngre andelshavere for at være med og yde indflydelse – de kan tydeligere se, hvordan de kan bidrage.
...

Ekspertise udefra

 I a.m.b.a.-bestyrelsen har vi indkaldt ’advisory boards’, når vi har haft brug for det, fx omkring ny teknologi. I de underliggende divisionsbestyrelser inden for blandt andet el- og fibernet har Norlys også brugt en systematisk kompetenceafklarende tilgang til at afdække, indkredse og udpege kandidater til at supplere bestyrelserne med  brancheekspertise, fortæller Jens Erik Platz.

Med placeringen for bordenden har han det endelige ansvar for, at forretningen udvikler sig, som den skal. For nogle år siden droslede han ned i den karrosseri-og trailervirksomhed, han har drevet med sin bror i næsten 30 år, og i dag bruger han størstedelen af sin tid på Norlys.

 Jeg har et tæt samarbejde med vores adm. direktør Niels Duedahl, og det er ikke unormalt, at vi er i kontakt flere gange om dagen, siger han og forventer i øvrigt ikke, at det er sidste gang, at han skal arbejde med at slå kræfterne sammen fra flere virksomheder.

 Norlys er ikke fusionen, men én fusion. Et bud kunne godt være, at der om 10 år er omkring fem regionale elnetselskaber i Danmark, siger han.

Interviewet er en del af "God selskabsledelse i forbrugerejede forsyningskoncerner - brancherapport for regnskabsåret 2019"

God selskabsledelse i forbrugerejede forsyningskoncerner - Brancherapport for regnskabsåret 2019
Politikpapir

2019 er andet år, hvor forbrugerejede energi- og forsyningskoncerner har rapporteret om blandt andet bestyrelsernes arbejde og kompetencer, politikker for værdiskabelse og aktivt ejerskab.

Udgivet
2020

Nyheder direkte i din indbakke?