Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

MIN DAG

Fra tegner til teknisk blæksprutte

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer. Dansk Energi sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken. Mød Lisbet Gram Hansen, der er teknisk tegner i nef Fonden.

I mit job sidder jeg med dokumentation af både el og fiber. Jeg registrerer bl.a. alt det, vi lægger i jorden i vores GIS-program. Førhen blev der groft sagt målt med træsko og tommestok. I dag bruger vi GPS til indmåling af kabler og rør for at få en præcis registrering, så vi for eksempel undgår graveskader. Entreprenører henvender sig til Ledningsejerregisteret LER, hvis de skal vide, om vi har kabler liggende, hvor de skal grave. Jeg får så forespørgslen fra LER, og sender vores tegninger for området.

Lisbet Gram Hansen, teknisk tegner, nef Fonden

MØD MENNESKET

Hvem: Lisbet Gram Hansen, 55 år
Hvad: Teknisk tegner
Hvor: nef Fonden, Kerteminde

...

For øjeblikket har vi en stor opgave med at få konverteret alle vores data fra et gammelt GIS-program over i et nyt, der kan bruges til meget mere end selve ledningsregistreringen. I dag registrerer vi også mange flere detaljer end tidligere, til gengæld får vi ekstra viden til at drive alle net mere optimalt. Det nye program gør, at vi i hele organisationen kan arbejde mere digitalt – for eksempel vil papirtegninger og papirskemaer blive udskiftet med tablet for det tekniske personale.

Jeg arbejder både med el og fiber, og er meget opmærksom på, hvilken kasket jeg har på hvornår, så vi lever op til reglerne om funktionel adskillelse.

Når jeg arbejder med fiber, er jeg med fra projektfasen, til vi får kunden tilsluttet. Hvis kunden har valgt selv at grave fiberrøret ned på egen grund, så giver jeg kunden en tegning, som han skal tegne røret ind på. Derudover forsyner jeg bredbåndsafdelingen med tegningen, hvis det er os, der skal grave for kunden. Og vi får naturligvis dokumenteret, hvilket rør der bliver blæst fiber i.

Vi er en lille organisation her i nef, så vi hjælper hinanden, hvor vi kan. Derfor er jeg nok en lidt atypisk teknisk tegner, for jeg løser mange andre opgaver end at tegne.

Jeg har lært meget af ingeniører, installatører og montører over årene og derigennem fået en viden, der gør, at de trækker på mig til at hjælpe med forskellige  dokumentationsopgaver. Jeg plejer at sige, at jeg er blevet lidt af en blæksprutte, der har med 20.000 ting at gøre. Hvis der er brug for hjælp, så tager jeg også gerne telefonen og hjælper kunderne. Det gør, at to dage aldrig er ens. Det trives jeg rigtig godt med.

Lisbet Gram Hansen, teknisk tegner, nef Fonden

Da jeg begyndte i nef Fonden i tidernes morgen var en af de første opgaver at digitalisere og få de gamle papirtegninger ind i et GIS-program. Jeg tegnede også de nye elkabler, der blev lagt i jorden, ind i takt med, at luftledningerne blev taget ned.

Jeg har været ansat i nef Fonden i 22 år, men har i en periode på to år været udlånt til det, der hed EnergiMidt, hvor jeg digitaliserede deres gamle tegninger. Så var jeg i Jylland en gang om måneden, og fik tegninger og opgaver med hjem. Jeg har også hjulpet Sydfyns Elforsyning (SEF) i en periode, hvor jeg registrerede fiber for dem.

Kort og billeder

I min fritid kan jeg godt lide at fotografere og være kreativ. Jeg fotograferer meget i naturen, men hvis der er en kollega, der skal have fotograferet til en barnedåb eller en konfirmation, så gør jeg også det.

Derudover deltager jeg i plakatkonkurrencer og har faktisk vundet de seneste to år i plakatkonkurrencen for Kirsebærfestivalen her i Kerteminde. Efter at være blevet nummer to og tre i flere år, vandt jeg det år, hvor festivalen blev aflyst pga. corona, så plakaten desværre ikke blev brugt. Det er så ærgerligt. Og vi ved jo ikke, om det bliver muligt at gennemføre festivalen i år…

Mine to vinderplakater har jeg lavet i et program på computeren – tidligere år har jeg tegnet og malet mine plakatforslag i hånden. Jeg kan begge dele.

MIN DAG

Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer.

Dansk Energi sætter i serien 'Min dag' fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken.

Læs også:

➤ Det et ikke et 8-16-job, for skibene sejler konstant

➤ Det handler om at give tilbage til fællesskabet

➤ Jeg er en del af beredskabet

➤ Nogle ildsjæle ringer tre gange om dagen

➤ Jeg kan godt lide, når der er gang i den

➤ Har du akvarium?

➤ Sygeplejersken der blev trusselsjæger

➤ Jeg vil give tilbage til verden med teknologi

➤ Jeg maksimerer værdien af elproduktionen

➤  Min force er, at jeg har tid

➤ Vi er der, når der er brug for det

➤ Den mest spændende del af arbejdet er, når der er strømafbrud

Portrætterne er tidligere bragt i Magasinet Energi.

...

Nyheder direkte i din indbakke?